Izložba «Terpsihore»

akademske kiparice Tatjane Kostanjević otvorena je 14. veljače 2012. g. u 18, 30 sati u Velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Požega.

Izložba je otvorena od 14.- 22. veljače 2012.godine, od 10 - 12  i od 17- 19 sati.

Požeška akademska kiparica Tatjana Kostanjević predstavila se  prvi puta požeškoj javnosti izložbom u Gradskom muzejutatjana_kostanjevic.jpg Požega. Na izložbi su prezentirane njene  skulpture s temom Terpsihora, muza, boginja plesa, te skice i studije. Budući da je ova  požeška kiparica na inicijativu Grada Požege već  izradom biste akademika, književnika i slikara Matka Peića, skulpture Sara Babin vir, restauracijom kamenog raspela s poč. 20.st. u suradnji  s  Konzervatorskim zavodom u Požegi, te otvaranjem Likovne radionice za djecu i mlade, već ranije poznata u gradu Požegi svojom afirmacijom kulture, za koju je 2010.godine dobila i nagradu Grada Požege, ova izložba pruža i široj javnosti još bolji uvid u  njen skulptorski rad.

Nakon studija kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stipe Sikirice, Tatjana Kostanjević se pojavila prvi puta na hrvatskoj likovnoj kulturnoj sceni izložbom 1986. godine, a svojom prvom javnom skulpturom 1996. godine. Značajnom se  u njenom skulptorskom radu može istaknuti 1999. godina, kada ju je stručna hrvatska likovna kritika prepoznala i istaknula kao značajnu kiparicu u relacijama suvremene hrvatske umjetnosti  koja se iznimno uspješno hvata u koštac s pokretom u skulpturi, ključnim problemskim područjem 20. stoljeća. Intimizam u njenim skulpturama  proizlazi iz  bavljenja baletom u mladosti, eksperimentiranjem se tako razvio iz tih godina pa sve do danas, tako da ovu izložbu  pratimo kao zanimljiv segment života pokreta u skulpturi s temom Terpsihora.

Izložbu prati katalog koji uz biografiju kiparice Tatjane Kostanjević donosi detaljan popis njenih izložbi i javnih skulptura. Uvod kataloga napisao je gradonačelnik grada Požege Zdravko Ronko, a predgovor autorica izložbe Lidija Ivančević španiček.

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.muih.hr/arhiva/360-izloba-terpsihore#sigProId9395b6121c

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731