Darko Glavan i osječka likovna scena

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Darko Glavan i osječka likovna scena Mario čaušić, Tihomir Matijević, Mile Nekić, Domagoj Sušac, Ratko Žaja u četvrtak, 7.srpnja 2011. u 19.00 sati Galerija likovnih umjetnosti Osijek

Katalog-likovna scena 

 

O izložbi
Izložba predstavlja pet osječkih umjetnika, četiri slikara i kipara kojima je u zadnjih nekoliko godina u Osijeku ili Zagrebu ugledni povjesničar umjetnosti i kritičar suvremene umjetnosti Darko Glavan pripremio samostalne izložbe.

Darko Glavan, povjesničar umjetnosti,  kritičar i teoretičar medijske i popularne kulture i posebno rock glazbe iznimno je važan i kao povjesničar umjetnosti, posebno suvremene umjetnosti. Do tragične smrti 2009. bio je i predsjednik Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja umjetničkih kritičara (AICA).

Bio je odlično i klasično obrazovan na elitnim katedrama Filozofskog fakulteta u Zagrebu toga vremena, studijima povijesti umjetnosti i komparativne književnosti koji su tada ne samo utemeljili već i pružali vrhunska znanja o teorijama i praksama novih medija vizualnih komunikacija, teatrologiji i filmologiji, i sve to povrh, osnaženo njegovom voljom za novim, boljim i širim znanjima. Ta je svoja znanja koristio ali i bitno proširio i kao muzealac u velikom muzeju vodeći zbirku klasične umjetnost (srednjevjekovno kiparstvo) što mu je priskrbilo ugled i autoritet među povjesničarima umjetnosti, kritičarima i teoretičirama jadnako koliko i među umjetnicima, tvorcima umjetničke prakse suvremene umjetnosti koju je odlično poznavao i jednako ostrašćeno kao i rock, punom snagom svoga intelekta i emocija konzumirao.

Na područja vizualnih umjetnosti autor je 12 međunarodnih i više od 100 nacionalnih izložbi. Sudjelovao je u tematskim emisijama radija i televizije kao sugovornik, scenarist i predstavljač. Posthumno nagrađen Porinom za životno djelo.

S osječkom Galerijom likovnih umjetnosti blisko je surađivao još od 1988. kada je postavio izložbu Futuristi i suvremenici Metropolitanske galerije u Zagrebu, bio je u dva navrata predsjednik Odbora za prijem radova i dodjelu nagrada na 19. i 21. slavonskom biennalu dok je umjetnicima na ovoj izložbi bio autor samostalnih izložbi. U svakom smislu i na svaki način odlično je poznavao i cijenio osječku likovnu scenu.

Izložba predstavlja ovih pet umjetnika sa trideset njihovih djela dok katalog predstavlja životnu biografiju Darka Galavana i izvorne tekstove o ovim umjetnicima.


O temi i sadržaju izložbe

„........izložba evocira tri izložbe petorice umjetnika na najsažetiji i najprecizniji ali ne i nakompletniji način da se predstavi odnos Darka Glavana i umjetnika iz Osijeka. Treba naime znati kako profesija likovnog kritičara nije samo pisanje o umjetniku i njegovu djelu, već je kritika prije svega „kritičar na djelu“, gdje god i kako god  djelo vrednuje, tekstom ali i kustoskim izborom i autorskim konceptom na samostalnoj ali i skupnoj izložbi. Darko Glavan funkcionirao je na svim razinama svojih kritičarskih obveza, savjesno i odgovorno. Takav je bio i u odnosu na osječke umjetnike, vrednovao ih je u svojim tekstovima ali i kao član pa i predsjednik dvaju slavonskih biennala (19. i 21.), pišući o njima, predlagao ih za nagrade i preporučivao drugim kolegama kustosima i kritičarima. Jednostavno, Darko Glavan odlično je poznavao osječki likovni život  jednako kao i umjetnički život svakog drugog grada bez obzira je li to nacionalna i regionalna metropola. I to je njegova velika vrijednost, znati stanje stvari sa umjetničkim vrijednostima gdje god da te vrijednosti nastaju, postoje i traju. I tome dati još i više, potaknuti i osnažiti tu toliko žuđenu volju i moć umjetničkom biću da bi opstalo u svojoj sredini.

Ova je izložba na tome tragu, umjetnici su sami birali svoja djela, nova djela čine novu izložbu. Navodi Glavanovih tekstova u katalogu o njima od prije nekoliko godina mnogoznačni su podsjetnik o njegovoj upućenosti u njihov rad ali i vjeru kako će vremenom ti umjetnici stvarati ne samo novu praksu već prije svega i nove vrijednosti svoje umjetnosti. O tim vrijednostima svoj će sud dati kritika i javnost a nimalo ne treba sumnjati kako bi joj svoju i to visoku ocjenu dao i Darko Glavan.

Osječka likovna kultura i umjetnost, njezina suvremenost i sadašnjost, u likovima i djelima ovih ali i mnogih drugih umjetnika, sa poštovanje pamti udio koji joj je dao Darko Glavan čega je ova izložba mali podsjetnik.

(Iz predgovora kataloga autora izložbe Vlastimira Kusika)

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731