16. muzejska edukativna akcija i nagradna igra povodom Međunarodnog dana muzeja

Organizator akcije: Hrvatsko muzejsko društvo - Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju

Opća tema: DODIR

Cilj: promicanje i popularizacija muzeja, poticanje individualnog posjeta muzejima među djecom i mladima

Voditeljica: Željka Sušić, Tiflološki muzej Zagreb

2011. godine uključeno je 49 muzeja iz cijele Hrvatske, iz Slavonije sudjeluje 7 muzeja.

Galerija likovnih umjetnosti, Osijek također sudjeluje u akciji i to peti puta za redom, pripremajući raznovrsne aktivnosti u cilju prezentacije umjetničkih djela široj publici.

Koncepcija akcije

Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, mladim se posjetiteljima omogućava da za cijenu od 10 kn kupnjom knjižice u kojoj su navedeni sudionici akcije, tijekom mjesec dana  u razdoblju od 12. travnja do 14. svibnja, posjete muzeje i srodne ustanove koji na različite načine prezentiraju zajedničku temu putem izložbi, radionica, predavanja, performansa i drugih oblika animiranja publike. Prilikom posjete muzeju ili ustanovi uključenoj u akciju sudionici mogu prikupljati žigove kako bi stekli pravo sudjelovanja u izvlačenju nagrada. Akcija završava svečanošću na Međunarodni dan muzeja, koju za posjetitelje, prema svojim mogućnostima, organiziraju sudionici akcije, samostalno ili udruženi, ukoliko iz istog mjesta sudjeluje više ustanova.

Akcija u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek

Tema DODIR u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek utemeljila je poseban edukativni program koji će trajati do Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

S nazivom „LICE NA LICE“ na figurativan se način želi pojačati potencijalni odnos između posjetitelja i Galerije, posjetitelja i umjetnina, posjetitelja s drugim posjetiteljima: Galerija se pretvara ili se otvara kao mjesto susreta i dodira.

Svaki sudionik akcije u sklopu Stalnog postava dolazi u dodir sa skulpturom Majka s djetetom, autora Ivana Meštrovića. Popratnim edukativnim materijalima i dopuštanjem da se skulptura opipa, posjetitelju je omogućeno da bolje upozna umjetninu.

Uz to, biti će pripremljene radionice na kojima će sudionici istraživati različite portrete postavljene na izložbi, pri čemu će, upoznajući koncept portreta, napraviti svoj portret. Svi radovi (lica) biti će postavljeni na jednu zajedničku podlogu – kao taktilni mozaik i kao zidna tapiserija. Sva će lica biti u dodiru jedna s drugima, te će se na taj način svi sudionici prezentirati publici na 18. Međunarodnom danu muzeja 2011.

Poziv za radionice biti će upućen djeci različitog uzrasta ali i skupinama koje se već godinu dana upoznaju s aktivnostima edukativnih radionica. 

Također, Galerija organizira i uskršnje radionice kako omogućiti mladim posjetiteljima da se upoznaju s više materijala: djeca iz vrtića će obojati i pripremiti gipsane oblike s uskršnjim motivima. Djeca će i sama pripremati uskršnje čestitke grafičkom tehnikom „slijepog tiska“.

U subotu, 09.04. 2011. u 10.00 sati organiziramo radionicu „pisanice“ za koju je prošle godine publika pokazala veliki interes. Voditeljica radionice, gospođa Anđelka đunđa, prikazati će razne tehnike dekoriranja uskršnjih jaja, prilagođene sudionicima različite dobi.

Radionica je otvorenog tipa, nije potrebna najava, niti prijava i besplatna je. 

 

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731