Restauracija grafika iz fundusa GLUO

V. dani grafike u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek 17. 2. - 30. 3. 2011.

predavanje Sandre Juranić, Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb u utorak, 8. ožujka  2011. u  12 sati

Kao što smo već najavili Program Dana grafike uz različite vidove prezentacije grafičke umjetnosti (izložba, predstavljanje, predavanje, radionice) edukativno djeluju na javnost s ciljem približavanja tradicionalnog i suvremenog grafičkog medija.

Prema najavljenom programu otvorili smo izložbu Hrvatski umjetnici na 28. grafičkom biennalu u Ljubljani, potom je  gostovao umjetnički direktor ljubljanskog biennala Božidar Zrinski,  s predavanjem o Grafičkom biennalu u Ljubljani i hrvatskim umjetnicima. 

Danas najavljujemo nastavak programa s predavanjem restauratorice Sandre Juranić iz HRZ u Zagrebu, O restauraciji grafika iz fundusa Galerije likovnih umjetnosti, Osijek.

O PREDAVANJU

Sanda Juranić predstaviti će nam djelatnost Radionice za papir i kožu, Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu koja se nalazi u Ilici 44. 

Restauratorica će u prezentaciji prikazati primjere restauracije galerijske građe, govoriti će o vrsti oštećenja na papirnom nositelju, fazama u restauriranju grafika. Govoriti će o vrlo važnom segmentu pohrane umjetnina, o uvjetima pohranjivanja te čuvanju umjetnina na papirnom nositelju.

Nakon navedenog slijedi osvrt na tehnologiju izrade papira te uobičajene postupke tijekom konzervatorskih radova.

Svi primjeri bit će vezani za restauraciju grafičke građe iz Zbirke crteža i grafike 18. i 19. stoljeća u fundusu GLUO. Biti će riječi o preventivnoj zaštiti umjetnina na papiru te će se predstaviti i Priručnik preventivne zaštite umjetnina na papiru, autora Želimira Laszla i Andreje Dragojević u izdanju Crescata, 2010.godine.

Uz slikovne priloge i stručnu prezentaciju biti će govora o dobroj suradnji na restauraciji slikovne i papirne građe između Hrvatskog restauratorskog zavod u Zagrebu na čelu s gospodinom Ferdinandom Mederom i Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku.

Predavanje će se održati u gornjim izložbenim prostorima galerije.

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731