Vinkovci Dubrovniku - božićni dar

Izložba tradicijske baštine vinkovačkog kraja

Dobiti poziv iz Dubrovnika - Doma Marina Držića za prirediti izložbu tradicijske baštine vinkovačkoga kraja u povodu blagdana Božića 2010., prava je čast za Gradski muzej Vinkovce. Time je ovogodišnji «Božićni dar» jednog od najljepšeg hrvatskog i svjetskog grada Dubrovnika i kulturno-povijesnih Vinkovaca - prijestolnice šokadije zasigurno obostran!

Izložba tradicijske baštine vinkovačkoga kraja „Vinkovci Dubrovniku – Božićni dar“ otvorena je 21. prosinca 2010. u 19 sati. U ime Doma Marina Držića na otvorenju je govorila njegova ravnateljica mr.sc. Vesna Delić Gozze, viša kustosica. O izložbi je govorila autorica mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica Gradskoga muzeja Vinkovci. Ovu božićnu vinkovačko-dubrovačku izložbu u ime Župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, otvorio je prigodnim pozdravnim riječima mr. sc. Ivan Prce, predsjednik Županijske skupštine.
Mali vinkovački muzejski tim činili su još Marija Sokola i Krešo Marić.

Muzejska vinkovačka «Božićna priča» u legendarnom Držićevu Gradu i Domu ispričana je na dvije manje etaže prostora s 133 simbola Reljkovićeva i Lovretićeva kraja koji su sačuvani do naših vremena ne samo među starijima i reminiscencijom, već i među brojnom populacijom mladih i njihovim sadašnjim njegovanjem tradicijske baštine i kulture. Strukturirana je iz dva dijela: adventsko-božićne priče s više različitih adventskih životnih i sakralnih simbola, posebice svetih slika i likovnih djela, te opće šokačke vinkovačke priče s izborom šokačkoga sjaja i raskoši predstavljenih «zlatom» - zlatovezom preko odabranih i izdvojenih muzealija, ali i raskošnim ženskim i muškim zimskim odjevnim predmetima, dijelom pokućstva i drugom nezaobilaznom građom.  

Uz bogatu vinkovačku etnološku multimediju - u susret ovogodišnjem najradosnijem blagdanu Božiću, pa sve do Svetoga Vlaha i Njegove Feste, ova vinkovačko-dubrovačka izložba bila je prva i prava najava obilježavanju 65. obljetnice Gradskoga muzeja Vinkovci koja će svoj završni dan imati 7. studenog 2011. godine.

mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica
GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731