Izložba: Željko Mucko nove slike 2007.- 2010.

pozivnica_muckoi.jpgOtvorenje: 06.11.2010., subota, 18.00 sati, Vrijeme: 06.-30.11.2010., Mjesto: Koprivnica, Galerija Koprivnica, Zrinski trg 9, Kustos/autor izložbe: Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica, Organizator: Muzej grada Koprivnice, Galerija Koprivnica; www.muzej-koprivnica.hr; www.koprivnica.hr

ŽELJKO MUCKO (Koprivnica, 01.01.1959.) je koprivnički akademski slikar koji nakon osmogodišnjeg školovanja u Koprivnici 1973. godine upisuje slikarski odjel na školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, koju pohađa do 1978. godine, kod profesora Josipa Bifela, Francine Dolenca i Danijela Žapčića. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1984. godine u klasi profesora Raoula Goldonija. Tijekom studija pohađao je klase profesora Dalibora Parača, Ive Friščića, Zlatka Kauzlarića Atača i Ferdinanda Kulmera. Iste 1984. godine za diplomski rad dobio je nagradu Vijeća Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na prvim samostalnim i skupnim izložbama sudjelovao je još u vrijeme studija slikarstva u Koprivnici, Kostajnici i Zagrebu. Godine 1994. kao stipendist Vlade Republike Austrije boravi u Salzburgu na Internationale Simmerakademie für Bildende Kunst u klasi profesora Nancy Spero i Leona Golub.

U suvremenoj hrvatskoj umjetnosti Željko Mucko se pojavljuje kao pripadnik nove figuracije sklone tradiciji intimizma, a njegov pogled na suvremeni svijet je rafiniran i obojen finoćom prošlih vremena koju uspješno spaja s morfologijom i poetikom suvremenog likovnog izraza. U Galeriji Koprivnica od 06. do 30.11.2010. koprivnički akademski slikar Željko Mucko izložit će trideset i osam ulja na platnu, slike u kojima se bavi klasičnim temama mrtve prirode, krajolika i vedute gradova - Koprivnice kao morfologije, poetike i boja sjevera i šolte juga, u kojima se, usprkos snažno prisutnoj tradiciji intimizma oslobodio opisnosti i priklonio konceptu primarne dinamike prostora i ritma pomoću kojih razvija dramu slike. Koprivničkoj likovnoj publici predstavit će se recentnim uljima na platnu naslikanim od 2007. do 2010. godine u odabiru povjesničarke umjetnosti Draženke Jalšić Ernečić.

Izložbom Željka Mucka u koprivničkoj Galeriji Koprivnica, Muzej grada Koprivnice 1945.-2010. se u svojoj 65. obljetnici djelovanja pridružuje svečanom programu obilježavanja Dana Grada Koprivnice.

Ravnateljica Muzeja grada Koprivnice
Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica

 

katalog_mucko

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731