«Izložba etnoloških izdanja»

U povodu Mjeseca hrvatske knjige 2010. u Središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava, kao 64. događaj otvorena je: Izložba etnoloških izdanja autorice mr.sc. Ljubice Gligorević

Brojne muzejske aktivnosti, posebice u današnje vrijeme prate stručna i znanstvena publicirana izdanja i tiskovine, tiskana uz muzejsku građu, izložbe i događanja u okviru samih muzeja ili izvan matičnih muzeja unutar korica enciklopedijskih ili monografskih izdanja, zbornika i godišnjaka drugih muzeja, i institucija ili stručno znanstvenih društava, kao i druga popularna izdanja u okviru turističke i druge promidžbe određenoga područja.
      
„Izložba etnoloških izdanja“ Gradskoga muzeja Vinkovci, kao 64. događaj unutar Stalnog etnološkog postava u Središnjem multimedijalnom prostoru, u povodu ovogodišnjeg „Mjeseca hrvatske knjige“ – izbor je od oko 80 različitih etnoloških izdanja vezanih uz rad Etnološkog odjela Gradskoga muzeja Vinkovci i stručno-znanstvena istraživanja vinkovačkoga kraja. Prva školovana etnologinja u Gradskom muzeju Vinkovci uposlena je 1970. godine. Do danas ih se izmijenjalo tri na tom radnom mjestu. Najstarije izdanje u kojem se spominje i vinkovačka muzejska etnološka građa iz 1963. je godine: „Informator o muzejskim rijetkostima u vinkovačkom muzeju“, autora Matije Klajna, tadašnjeg ravnatelja i kustosa Muzeja. Autorica ove male prigodne izložbe je dugogodišnja vinkovačka muzejska etnologinja i autorica većine izloženih izdanja i različitih članaka mr. sc. Ljubica Gligorević.
      
U sklopu Stalnoga etnološkoga postava ovom prigodom privlači osobitu pozornost i svečano ruho Marije Kozarac, rođakinje Ive Kozarca, kojemu u danima obilježavanja „Mjeseca hrvatske knjige 2010.“ i Središnjeg programa u Vinkovcima, obilježavamo 125. obljetnicu rođenja i 100. obljetnicu od pjesnikove smrti.

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731