Akvizicije 1990. - 2010.

(iz fundusa Galerije likovnih umjetnosti, Osijek)

U četvrtak 14. Listopada 2010. u 19.00

Izložba Akvizicije pregled je novoprispjelih muzejskih predmeta ili, preciznije, muzejskih predmeta umjetničkog sadržaja, značenja i vrijednosti što su ušli u sustav galerijskih zbirki.

Uobičajeno je da se izložbe održavaju u kraćim vremenskim razdobljima budući da je zanimanje struke i javnosti za djela koja je Galerija otkupila ili su u zbirke ušla na drugi način vrlo velika. Konačno, upravo te izložbe najbolje pokazuju i dokazuju u kolikoj je mjeri muzejska ustanova dokučila okvire svoje osnovne djelatnosti onako kako to propisuje zakonska regulativa.

Ova izložba, Akvizicije 1990. - 2010., okvir je u kome se predstavljaju djela koja su u galerijske zbirke ušla tijekom proteklih dvadeset godina. Kako je prethodna izložba akvizija obuhvatila razdoblje od 1984. do 1990., dvadeset godina može izgledati predug razmak. No, mnogo je tome razloga; prije svega ratno i poratno razdoblje dugo je trajalo tako de se zbirke nisu mogle sustavno obrađivati, a kako su djela ipak ulazila u Galeriju, trebalo je dosta vremena da se obavi temeljna evidencija i inventarizacija.

Ipak, najvažniji razlog zašto izložba obuhvaća tako široko razdoblje i zašto nije prije napravljena leži u činjenici da u Galeriji traje proces restrukturiranja galerijskih zbirki koji je započeo prije četiri godine kako kao proces raslojavanja krupnih i glomaznih zbirki, kakve su bile do sada, u manje i muzejski logičnije cjeline, kakve trebaju biti, tako i kao obrada muzejske građe unutar novih zbirki odnosno inventarizacija u novi računalni sustav. To je dug, složen i zahtjevan postupak koji zadire u sve dijelove zbirke; ona se prvo fizički izdvaja u nove sustave zaštite, ali još i više – muzejska građa, odnosno muzejski predmeti, preciznijom se obradom podataka evidentiraju i potom inventiraju u novi računalni sustav, koji im daje konačno novi broj unutar jedinstvenog registra muzejskih predmeta u hrvatskim muzejima. Kroz taj proces prolaze sve zbirke, a ova izložba predstavlja rezultat takve obrade na predmetima koji su ušli u zbirke tijekom dvadeset godina. Moglo bi se reći kako je izložba taj proces ubrzala.

Iz predgovora izložbenog kataloga.

 

Kustos izložbe: mr.sc. Jelica Ambruš, muzejska savjetnica
Info: 031/258 285

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731