U povodu 45. «Vinkovačkih jeseni»

u Stalnom etnološkom postavu kao 63. događaj u Središnjem multimedijalnom prostoru, otvorena je izložba:
 
Iz radionice graditelja tambura đure Zarića, autorice mr.sc. Ljubice Gligorević

Gradski muzej Vinkovci – Potkrovlje, Trg bana J. šokčevića 16, Vinkovci

Radno vrijeme za posjetitelje: Utorak – petak: od 10 – 13 sati i 17 – 19 sati Subota i nedjelja: od 10 – 13 sati 17. ,18., i 19. rujna: od 9 – 13 i 17 – 21 sat

Velika izložba „Tambura – tradicijsko glazbalo“ Gradskog muzeja Vinkovci, autorice mr. sc. Ljubice Gligorević realizirana je 1996. godine u prostoru Potkrovlja Muzeja gdje je sada Stalni etnološki postav. Izložba je narednih godina gostovala po muzejima u Zagrebu, Osijeku i Novoj Gradiški. Otvorenjem Etnološkog postava 2001. godine, presjekom predstavljanja bogate tradicijske baštine vinkovačkoga kraja - izložena je i radionica tambura u procesu izrade: bisernica, brač i djelomice bas, što je priredio izučeni graditelj iz Vinkovaca đuro Zarić. Muzejska radionica sve ove godine zaokuplja veliku pozornost posjetitelja.

Iz svoje vinkovačke Radionice glazbala i obiteljskog nasljeđa, graditelj Zarić Muzeju je i tijekom 2009. i 2010. godine darovao između ostaloga: starinsku stolarsku klupu za gradnju tambura, dragocjene stare kalupe za bas i kontru, stege, blanje i drugi radni materijal. Od Grada Vinkovaca, za izuzetna ostvarenja  na području glazbenog obrazovanja i izrade glazbenih instrumenata, đuro Zarić je 2008. godine dobio Zlatnu plaketu „Grb Grada Vinkovaca“. 

Uz bogat ilustrativni materijal i publiciranu vinkovačku muzejsku građu vezano uz tambure, sve je izloženo u okviru manje izložbe u pet vitrina s 9 popratnih većih panoa s ilustracijama. Posebice je izdvojena stolarska klupa s basom u procesu izrade. To je 63. događaj u Središnjem multimedijalnom prostoru, u vrijeme trajanja ovogodišnjih „Vinkovačkih jeseni“. Ova izložba trajat će u Središnjem prostoru Etnološkog postava do nove prigodne izložbe polovicom listopada u povodu „Mjeseca knjige“. Može se razgledati u vremenu kada je Muzej otvoren za posjetitelje.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731