Gradski muzej Požega - Otvorena izložba "Kad bi drveće hodalo"

Tekst: SLAVONSKI.HR

POŽEGA – Prigodnim programom ispunjenim poznatim stihovima hrvatskog pjesnika Grigora Viteza, u Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba Hrvatskog školskog muzeja “Kad bi drveće hodalo:Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju” autorice Sonje Gaćina Škalamera.

Od 20. travnja pa do 13. lipnja Gradski muzej Požega domaćin je sasvim posebne izložbe – izložbe koja će najmlađe razveseliti, a one malo starije (no još uvijek dječjeg srca) podsjetiti na bezazlenost i ljepotu igre i djetinjstva. Hrvatski školski muzej je 2012. godine zahvaljujući Vitezovoj kćerki Olgi Vitez Babić dobio čitavu njegovu ogromnu ostavštinu na čuvanje. Povodom 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti pjesnika, prevoditelja, učitelja, dugogodišnjega urednika dječjih knjiga Grigora Viteza (1911. – 1966.) muzejska savjetnica i arhivistica Sonja Gaćina Škalamera 2016. godine priredila je izložbu i jedinstvenu e-publikaciju “Kad bi drveće hodalo: Ostavština Grigora Viteza u Hrvatskom školskom muzeju”. Za prostor i prilike požeškog muzeja autorica je izložbu prilagodila uz pomoć svojih domaćina, a uz Vitezovu korespondenciju, fotografije, tiskanu građu i osobne predmete, požeškim klincima i klincezama otvorena je i čudesna Atun Tunova škrinja i bezbroj drugih zanimljivih, interaktivnih sadržaja.

“Poznati teoretičar književnosti Joža Skok je rekao da ono što je Ivan Brlić Mažuranić za hrvatsku bajku, Mato Lovrak za dječji roman, to je Grigor Vitez za modernu dječju poeziju.Veliko nam je zadovoljstvo što ovu izložbu možemo predstaviti u Gradskom muzeju Požega.Izložba prvi puta široj javnosti prezentira ukupnu pjesnikovu sačuvanu baštinu, a kroz 11 glavnih tematsko-kronoloških cjelina priča Vitezovu biografiju, ali nastojali smo kroz izabrane pjesme koje su autobiografskog karaktera ispričati i jednu lirsku biografiju. Vjerujem da će najzanimljivija biti cjelina “Iza brda plava” gdje smo kroz instalaciju šume, koja je vječna Vitezova inspiracija te plavog brda jer tako se zove i jedna od zbirki za djecu posjetiteljima omogućili prostor za zabavu, čitanje poezije i gledanje originalne građe na poseban način.Osim što ima niz interaktivnih sadržaja, izložba je dobro polazište za održavanje likovnih, dramskih i literarnih susreta. Naša želja je kao i većine muzeja da budemo mjesto susreta i međusobne komunikacije, a ova izložba je dobar povod da se vratimo svijetu poezije te sjetimo vremena u kojem je živio Grigor Vitez,” naglasila je autorica Sanja Gaćina Škalamera.

Prigodnim riječima na svečanom otvorenju izložbe okupljene je pozdravila ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Štefka Batinić, a izložbu je otvorila Ana Balog, učenica osmog razreda škole u Poljani, jedine škole u Požeško-slavonskoj županiji koja nosi ime Grigora Viteza. Posebni gosti “odradili” su poseban uvod u izložbu – glumci “Kazališta prijatelj” iz Zagreba Hrvoje Zalar, Anja Đurinović i Selma Mehić izveli su ispred muzeja oduševljenim velikim i malim posjetiteljima razigranu predstavu “Igra se nastavlja” temeljenu na svevremenskim Vitezovim stihovima. Večer za pamćenje i lijepe snove, izložba za pogledati još i još, sve do 13. lipnja.

Foto: Gradski muzej Požega

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731