Sekcija etnologa održala sastanak u Đakovu

Sekcija etnologa MUIH-a sastala se 22. veljače u Đakovu. Tema sastanka bila je uloga i značenje stručne prakse budućih etnologa u muzejima, a gosti Sekcije bili su predavači s Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Odjel je predstavila Doc.dr.sc. Danijela Birt koja je pojasnila ustrojstvo i način visokog obrazovanja kroz nove izazove za struku. Više o ulozi i značenju stručne prakse za studij etnologije i antroplogije pojasnio je Doc.dr.sc. Mario Katić nakon čega je uslijedila rasprava o trenutnom stanju, mogućnostima kao i unapređenju provedbe stručne prakse studenata etnologije i antroplogije. Muzealke, članice Sekcije govorile su o svojim iskustvima i izazovima.

 

Uslijedilo je predavanje „Znamenja smrti“ što se nadovezalo na kraće predstavljanje knjige „Smrt u dalmatinskom zaleđu – mirila od rituala do teatra“, autora Marija Katića. Više o svom radu s mirilima i nematerijalnoj kulturnoj baštini RH, kao i spomen obilježjima govorio je sam autor. Na ovaj način približio je dio posmrtnih običaja i promišljanja o njima kroz suvremene prakse kod nas i u svijetu našoj Sekciji etnologa.

Sastanak smo iskoristili i za razmijenu publikacija te kraće druženje.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731