Izbor iz novih akvizicija Etnološkog odjela

izlozba_akvizicija.jpg54.događaj u središnjem multimedijalnom prostoru
Izložba otvorena do kraja 2009. godine

STALNI ETNOLOšKI POSTAV GRADSKOG MUZEJA VINKOVCI

U vrijeme 44. «Vinkovačkih jeseni» od 4. – 13. rujna ove godine u Etnološkom postavu, u njegovom središnjem dijelu kao 54. događaj u proteklih osam godina od otvorenja, postavljena je manja izložba «Izbor iz novih akvizicija Etnološkog odjela».

Kroz kalendarsku godinu brojni su otkupi etnološke građe, kao i darovi brojnih darovatelja. Na ovoj prigodnoj izložbi predstavljeno je oko 150 predmeta, fotografija i dokumenata od jedanaest darovatelja iz vremena s kraja 19 st. do recentne građe. Darovi su iz 2000. godine, 2004. i 2008./9. Među darovanim izlošcima su i tri nošnje darovatelja Jerry i Susan Salamun (otac i kćer), koji žive u državi Arizona, USA. Jedna je svečana ženska nošnja zlatovezom, vinkovački kraj, druga ženska nošnja đendarom iz đakovačke Paorije i s istog područja muška svečana nošnja zlatovezom. Ove nošnje darovane u vrijeme «Vinkovačkih jeseni» 2008. godine u spomen na suprugu i majku Korneliju Salamun, r. Katušić u Vinkovcima 1925. godine (umrla u USA 2006. godine). Nošnje su od polovice 20 stoljeća često nosili američki Hrvati na brojnim hrvatskim nacionalnim proslavama u USA.


                                                               mr. sc. Ljubica Gligorević, muzej. savjetnica

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731