MLU - Marijanović, Mataković, Jerabek

Ilustracija

17.10. – 30.10.

utorak 17. listopada u 19.00


U suradnji sa Umjetničkom Akademijom u Osijeku Muzej likovnih umjetnosti predstavlja skupnu izložbu triju autora / ilustratora Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka.

"Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića, poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo „i“ u zagradi odnosi se prvenstveno na Matakovića, koga obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića, koga najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvoumljenja se može reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u Muzeju likovnih umjetnosti.
Kako se ove akademske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvorio Diplomski sveučilišni studij ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Naime, na novom su studiju Stanislav Marijanović i Dubravko Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Dražen Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne ilustracije i vizualnih komunikacija. Naravno, u spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni… Od mlađih autora, koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto.
Vratimo se s Akademije u Muzej. Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvjetljene novim prozorima-prizorima. Krenimo za autorima; Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih!"
Iz kataloga izložbe

Stanislav Marijanović:
Stanislav Marijanović rođen je 1957. u Tomislavgradu, BiH. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Alberta Kinerta i na ENSBA u Parizu kao slobodni slušatelj u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Profesionalno grafičarsko iskustvo stekao je u ateljeima u Francuskoj, Danskoj, Argentini, Njemačkoj i Belgiji. Autor je suhe akvatinte, inovativne metode umjetničkog dubokog tiska. Uz grafiku se bavi skulpturom, ilustracijom i književnošću za mlade. Gotovo 25 godina djelovao je kao slobodni umjetnik, pretežno u Grčkoj i Francuskoj, a danas na Umjetničkoj akademiji u Osijeku predaje grafiku i ilustraciju. Autor je 12 knjiga (tekst, ilustracije i oprema) od kojih su neke prevedene na dvadesetak jezika, ukupno oko 80 izdanja u 23 zemlje. Do sada je realizirao preko 40 samostalnih i sudjelovao na više od 150 skupnih izložbi širom svijeta. Za svoj umjetnički rad dobio je brojne nagrade te je odlikovan zlatnom medaljom "Mérite et Dévouement Français" za umjetnički rad i djelovanje na području grafike.

Dubravko Mataković:
Rođen je 1959. godine u Ivankovu. Diplomirao je na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1983. godine u klasi profesora Ante Kuduza. Preko 30 godina se profesionalno bavi stripom te je objavljivao u raznim visokotiražnim novinama i časopisima i dobio više nagrada za strip i scenario. Za svoj umjetnički rad odlikovan je redom Danice hrvatske za zasluge u kulturi, a kao član Odbora za promotivne aktivnosti Kriznog štaba Općine Vinkovci odlikovanje Spomenicom Domovinskog rata. Od 2013. godine predaje strip na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Dražen Jerabek:
Rođen 1966. godine u Zagrebu. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti - smjer slikarstvo, a nakon toga je diplomirao na ALU u Zagrebu na nastavničkom smjeru. Od 1998. god. bavi se ilustracijom za djecu te objavljuje ilustracije u dječjim časopisima "Smib", "Modra lasta", "Radost", "Prvi izbor" te za biblioteku "Stribor". Za svoj rad primio je brojne nagrade među kojima je Velika nagrada za najbolju ilustraciju u organizaciji ULUPUH-a 2004. god., zatim nagradu Lice knjige u kategoriji za najbolju ilustraciju knjige u cjelini za slikovnicu "Gospodin Otto i stari naslonjači", 2011.god.. Iste god. za istu slikovnicu dobiva književnu nagradu za najbolju hrvatsku slikovnicu "Ovca u kutiji". Godine 2012. Na izložbi 23. Slavonskog biennala u Osijeku, u kategoriji ilustracije, dodijeljena mu je nagrada Ex Aequo za najbolje ilustracije iz slikovnice "Nije me strah". Iste godine započinje raditi kao umjetnički suradnik na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, od čega četiri godine predaje kolegij Vizualne komunikacije. Ujedno je dobitnikom i dviju godišnjih nagrada Grigor Vitez, 2006. i 2016. Trenutačno predaje predmet Ilustracija u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731