Gradski muzej Požega - Otvorena izložba Granice vidljivosti 25. slavonskog biennala

Granice vidljivosti, naziv je izložbe 25. slavonskog biennala osječkog Muzeja likovnih umjetnosti koja je otvorena 30. ožujka u Gradskom muzeju Požega. Izložba autorice Valentine Radoš predstavlja pregled suvremenih kulturnih zbivanja ne samo u hrvatskoj umjetnosti nego i puno šire jer ovaj biennale ima međunarodni karakater.

Nismo htjeli da to bude samo jubilarno izdanje, nego zaista nešto što možemo reći da tumači suvremeni trenutak, koji je zaista prikaz suvremenog društva i ono čime se suvremena likovna umjetnost treba i baviti. Nešto što je propitivački, nešto što je problemski baziramo, što zapravo ljude treba potaknuti. To je jedan odmak od estetskog promišljanja, puno više od same estetike- istaknula je kustosica Radoš.

Tema kojom se bave Granice vidljivosti je migrantska i izbjeglička krizu. Umjetnici su kroz različite materijale i tehnike, od video projekcija, kolaža, foto instalacija, grafika te prostornih instalacija promišljali o tome kako prevladati granice, one fizičke, a još više one mentalne u nama samima.

Otvorenje je počelo performansom 'krugovaca', učenika obje požeške gimnazije pod vodstvom prof. Vere Čuže Abramović na prostoru ispred Muzeja, a nastavilo se razgovorom između kustosice Valentine Radoš, ravnateljice osječkog Muzeja Jasminke Mesarić i ravnateljice požeškog Muzeja Maje Žebčević Matić. Izložbu je otvorila požeška slikarica Snježana Mekić Delić.