Sekcija povjesničara umjetnosti

Sekcija povjesničara umjetnosti Muzejske udruge Istočne Slavonije kontinuirano djeluje već oko 20 godina. Okuplja ne samo povjesničare umjetnosti nego i voditelje galerijskih odjela odnosno zbirki koje sačinjava umjetnička građa.
Unazad pet godina organizator godišnjih sastanaka sekcije je Zavičajni muzej Našice u kojem je postavljena spomen soba prvom hrvatskom povjesničaru umjetnosti Izidoru Kršnjavom (Našice, 1845. - Zagreb, 1927.), te se sastanci održavaju na njegov rođendan, 22. travnja, njemu u čast.

Na sastancima koji se održavaju najmanje jednom godišnje u razgovara se o tekućim problemima muzejskog rada, vezano uz struku, o djelovanje pojedinih kustosa te se dogovaraju zajednički projekti. Obično se uz sastanak organizira zajednički stručni izlet u bližu okolicu Našica, točnije u obilazak kulturnih spomenika. 

Organiziraju se i stručna predavanja, kao što je, primjerice, bilo predavanje Ferdinanda Medera o kulturnoj baštini Slavonije, odnosno prezentacija istoimenog filma kojemu je g. Meder bio scenarist.

 

Sekcija povjesničara umjetnosti

 

 

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731