Ima li života u MUIH-u?

Ima li života u MUIH?

Poštovane kolegice i kolege, članice i članovi Udruge građana MUIH, poštovani gosti,

Obraćamo vam se u ime Arheološkog i Restauratorsko-konzeratorskog odjela GMVK.

Zbog prethodnih obaveza nismo u mogućnosti biti s Vama na svečanoj Godišnjoj skupštini MUIH, ali želimo Vam se obratiti ovim putem. Naime, već dugi niz godina rad, funkcioniranje i smisao postojanja MUIHa postaje sve više upitan i sveo se na Muzejsku olimpijadu (posljednja održana 2011. godine) i Godišnju skupštinu. Posljednji znaci života, što potvrđuje i pogled na financijsko izvješće, mogli su se uočiti 2014. godine kada je realizirana izložba Industrijska baština Slavonije, Baranje i Srijema, vrlo dobar projekt koji je isto tako dosegnuo samo dio svog potencijala. Ostali projekti tj. sufinanciranja od strane MUIH (Muzej u loncu u Muzejima, pomoć Muzeju Stjepan Gruber tijekom poplava…) funkcionirali bi i bez postojanja udruge, pa ih ne možemo smatrati znacima života.

Iz rada sekcija također se ne može ustvrditi da je MUIH još živ, osim sekcije Povjesničara umjetnosti koja funkcionira zahvaljujući inicijativi kolegice Lučevnjak. A posebno su nas obradovali mailovi u kojima se kolegicu Balić i kolegu Vulića mole da kao voditelji sekcija dostave izvještaje o radu istih jer smo, navodno, na sjednici održanoj u Vukovaru 28.6.2016. izabrani za voditelje sekcija. U tom slučaju očito oboje bolujemo od amnezije, jer se ne sjećamo nominacije ni izglasavanja ili se radi o egzotičnom običaju da se voditeljima imenuju nesretnici koji se jave za riječ i komentiraju stanje. Međusobni kontakti ljudi istih i sličnih struka unutar muzeja Slavonije, Baranje i Srijema funkcioniraju i funkcionirali bi i bez postojanja MUIH, pa kao što je ranije rečeno, ne možemo ih smatrati znacima života MUIH.

A ako je suditi po radu trenutnog Izvršnog odbora, ni tu se ne daju detektirati znakovi života, osim ako redovne radne aktivnosti osoba koje su trenutno u Izvršnom odboru ne smatramo znakom života MUIH. Nepostojanje znakova života očituje se u neodržavanju sjednica Izvršnog odbora (Statutom MUIH i zakonom obaveznih, a susret tri članice na Godišnjoj skupštini HMD ne može se smatrati sjednicom, ako zbog ničeg drugog onda zbog sitnice od nedostatka kvoruma) i nedostatku financijskih izvještaja (Statutom MUIH i zakonom obaveznih), inače znakova smrti ili umiranja svake udruge.

Tako se na žalost nameće sljedeći zaključak. MUIH umire i sve ukazuje na to da su šanse za oporavak održavanje lažne nade. Usprkos tradiciji od gotovo 70 godina, činjenice govore da u ovom obliku MUIH ne funkcionira i to nam, svima nama, daje sljedeće na izbor. Očajnički pokušati spasiti udrugu, više radi tradicije nego neke stvarne potrebe ili milosrdno iskopčati aparate i pustiti je da se zasluženo odmori, a njezine sastavnice da nastave život unutar HMD, udruge koja pršti životom i kroz koju ćemo možda biti više u mogućnosti izraziti želje i potrebe Muzejske zajednice Istočne Hrvatske. Ovdje najavljujemo da ako se stanje ne promijeni do sljedeće Godišnje skupštine (a nema naznaka da hoće), MUIH će brojati 6 članova manje, barem iz redova GMVK.

Na kraju se želimo zahvaliti svim Izvršnim odborima i članovima udruge na dosadašnjem radu i održavanju udruge na životu i podsjetiti da postojanje ili nepostojanje bilo koje udruge nikada neće i ne smije biti prepreka muzejskoj suradnji, solidarnosti i prijateljstvu.

Srdačno,
Arheološki odjel GMVK i Konzervatorsko – Restauratorski odjel GMVK:
Muzejska savjetnica Maja Krznarić Škrivanko, dipl. arh. i muz.
Kustosica Anita Rapan Papeša, dipl. arh.
Restauratorica i kustosica Edina Balić, mag. arh.
Kustos Boris Kratofil, mag arh.
Kustos Hrvoje Vulić, dipl.arh.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731