Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (281 words)

Županja - kolijevka hrvatskog nogometa

DSC_091_20211108-123003_1

U petak, 05. studenog u Županji je proslavljena velika obljetnica – 100 godina Nogometnog kluba Graničar iz Županje i 140 godina igranja prvog nogometa u Hrvatskoj.

Proslava je započela turnirom na spomen stadionu Prve nogometne lopte u Hrvatskoj gdje su snage odmjerile Humane zvijezde Hrvatske i selekcija veterana Vukovarsko-srijemske županije. U trećem susretu, selekcija veterana Vukovarsko-srijemske županije svladala je Humane zvijezde Hrvatske 4:1. Unatoč velikoj kiši, utakmice je pratio velik broj gledatelja.

Nakon turnira, u 19.00 sati u dvorani „Mladost" održana je svečana sjednica i promocija monografije „100 godina Graničara iz Županje i 140 godina igranja nogometa u Hrvatskoj" autora Zvonimira Stjepanovića. Monografija je plod suradnje autora Stjepanovića, NK Graničara i Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja. Vrlo opsežna knjiga na 370 strana donosi niz vrijednih statističkih i povijesnih podataka, a osobito je važno navođenje imena igrača i kratke biografije onih koji su obilježili povijest kluba. Osim toga, autor iznosi niz činjenica kojima dokazuje da se upravo u Županji prije sto četrdeset godina zaigrao prvi nogomet.

Na sjednici su sudjelovali čelni ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, predsjednik Marijan Kustić, član Izvršnog odbora HNS-a, ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Županije Vukovarsko-srijemske, gospodin Josip Kuterovac te predsjednikovi savjetnici Zorislav Srebrić i Stjepan Merkaš. Veliki jubilej u Županji uveličali su i izaslanik premijera Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta, državni tajnik Tomislav Družak, član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, Mario Meštrović, župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić te gradonačelnik Županje, Damir Juzbašić.

Program svečane sjednice vodila je poznata RTL-ova sportska novinarka Ines Goda, a u ostatku programa sudjelovali su još i Matea Čolić, Mario Vestić, Pero Galić i Ivica Oršolić. Svim živućim predsjednicima NK Graničar kao i četvorici najstarijih članova kluba i pronalazaču prve nogometne lopte svečano su dodijeljene spomenice.

Pozivnica na otvaranje izložbe "Etikete đakovačkih...
U Muzeju grada Pakraca otvorena izložba „Kruh nebe...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731