Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (457 words)

U sklopu ovogodišnjeg COOLturnog ljeta 2020. u Pakracu dvorište muzeja postalo je pravo mjesto kreativnosti, edukacije i zabave i u hladu na svježem zraku.

 U srijedu 22.7. ovdje smo održali radionicu pod nazivom Hrvatske autentične igračke. Voditeljice radionice bile su Tanja Tandara, projektna menadžerica u udruzi PoVUci za kulturu i Tijana Vidović viša stručna savjetnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Zvutka, Pagus, Čičulin i Znatiželjna nit imena su igračaka koje su nastale prije četiri godine u suradnji studenata i njihovih mentora sa Studija dizajna i Udruge PoVUci za kulturu. Tanja Tandara pojasnila je kako su ove igračke osmišljene prema pedagoškim smjernicama za pojedini uzrast i namijenjene su djeci predškolske i školske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu. Igračke spajaju kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku, jer su inspiracije za njihovu izradu pronađene u bogatoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini iz svih dijelova naše domovine. Djeci je najzanimljivija bila igračka Zvutka, spoj zvrka i lutke, inspirirana narodnim nošnjama i plesovima, koja je napravljena od prirodnih materijala, drva i pamuka, a razvija kreativnost i motoriku. Uz drvenu igračku u kompletu su šablone s elementima prugica, točki ili spirala kojima se oslikavaju priložene haljinice tako da je svako dijete oslikalo „svoju" nošnju i svaka je bila drugačija. Pagus je naziv igračke inspirirane tradicijom izrade čipke s otoka Paga, a izrađena je od pleksiglasa različitih geometrijskih oblika. Nema određenu šablonu, već djeca mogu slagati elemente po svojoj želji i tako proizvesti razne oblike i motive čime razvijaju koncentraciju i prostornu orijentaciju. Cilj igre Čičulin je staviti kolutove raznih težina na postavljene štapiće kako bi se što dulje održala ravnoteža. Igra potiče promišljanje, rješavanje problemskih situacija, razvijanje koordinacije ruke i oka, motorike, vježbanje koncentracije, a inspiracija za nju bila je tradicija čuvanja kruha koji ima važnu povijesnu ulogu. Naime, nekad se kruh pekao jednom tjedno i jeo vrlo štedljivo pa je bilo važno osmisliti način njegova čuvanja – na posebnim držačima kako glodavci i štetočine ne bi mogli do njega, ali i kako bi imao značajno mjesto u prostoru. Igračka pod nazivom Znatiželjna nit, inspirirana ličkim vezovima, sastoji se od drvenog obruča oko kojeg se plete, a u igri postoje tri vrste tkanja – paralelno, kružno i trodimenzionalno primjenom kojih su djeca mogla stvoriti svoju malu tapiseriju. Cijeli program uljepšali su nam i mladi iz KUD-a „Seljačka sloga Prekopakra" koji su prezentirali dio tradicijske baštine ovog kraja kroz igru i ples u prekrasnim i originalnim narodnim nošnjama. COOLturno ljeto nastavili smo u četvrtak 23.7. s Ljetnom pričom i radionicom, ponovno u muzejskom dvorištu, na kojoj smo uz pomoć djece pročitali priču "Riba duginih boja" - priču koja govori o dijeljenju i prijateljstvu. Nakon toga prionuli smo izradi pravog domaćeg plastelina koji smo zatim mijesili, bojali i na kraju izrađivali različite motive. Dobro smo se zabavili i ponešto naučili, a COOLturno ljeto nastavljamo u iduću srijedu 29.7. kada organiziramo pravu potragu za blagom u Pakracu!

Otvorena izložba "Izbor iz etno građe vlč. Mate Kn...
Otvorenje izložbe "Izbor iz etno građe Mate Knežev...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731