Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (225 words)

U Galeriji Grada Daruvara otvorena izložba „Muzej(i) u loncu“

 Izložba „Muzej(i) u loncu" koja je nastala kao produkt istoimenog projekta Maje Žebčević Matić, etnologinje u Gradskom muzeju Požega otvorena je 15. travnja u Galeriji Grada Daruvara, a u suradnji s Ekonomsko-turističkom školom i Gradom Daruvarom.


Kroz jedinstveni projekt Muzej u loncu Maja Žebčević Matić godinama pomno istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja tradicijsku prehranu Požege, Požeštine, ali i cijele Slavonije kako bi se sačuvala vrijedna, zaboravljena i široj javnosti nedovoljno poznata nematrijalna kulturna baština istočne Hrvatske.

Izložba se sastoji od panoa na kojima je opis nastanka tradicijskih jela kao i fotografije pripreme jela koje je napravio muzejski tehničar Boris Knez.

Na otvorenju izložbe Maja Žebčević Matić je istaknula da se radi o jedinstvenom muzeološkom pristupu interpretaciji nematerijalne kulturne baštine (običaja i povijesnog konteksta) ovog kraja kroz tradicijska jela. Ali isto tako se želi promijeniti percepcija kako je tradicijska prehrana Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema jednolična, nemaštovita i nezdrava, te naglasiti potencijale koja ova jela imaju u suvremenoj kuhinji i turističkoj ponudi.

Dinka Kavalir, ravnateljica Ekonomsko turističke škole je izrazila zahvalnost Gradskom muzeju Požega i autorima izložbe što su omogućili da se njihovi učenici ali i građani Daruvara upoznaju s vrijednom tradicijom. Izložbu je otvorila Vanda Cegledi, zamjenica gradonačelnika.

Nakon otvorenja izložbe posjetitelji su mogli kušati neka od jela „Muzeja u loncu" koji su pripremili učenici Ekonomsko turističke škole sa svojim nastavnicima te pogledati film o „Muzejima u loncu".
Sretan Uskrs!
SRETAN USKRS

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731