Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (208 words)

Radionica „Bušarice, otkrij svoje lice“ u programu 55. Šokačkog sijela

IMG_5343

Povodom 55. Šokačkog sijela i mota ''Jedva čekam da poklade dođu'' županjski muzej se tematski povezao s radionicom ''Bušarice otkrij svoje lice'' ugostivši učenike šestog razreda Osnovne škole Ivan Kozarac Županja.

Program je započeo teoretskim dijelom prezentacijom o pokladama i karnevalima širom Hrvatske, te korijenima i značenjem samih poklada. Karakterističnim običajem''Bule i vuka'', učenicima su pobliže pojašnjene poklade u županjskom kraju. Izrađeni katalozi za ovu radionicu pomogli su učenicima prepoznati pjesme, plesove i nošnju koja im je pokazana na videozapisu. Kako bi stekli potpuni dojam, pokazano im je spremanje u pokladnu nošnju i običaj vuka. Za to su se pobrinule folklorašica Marija Svirčević i muzejska djelatnica i folklorašica Blaženka Filipović. Da bi dojam bio potpun, otpjevale su pokladnu pjesmu ''Nejanković konja jaše''. Način spremanja u pokladnu nošnju je usputno snimljen kako bi se sačuvao od zaborava. Nekoliko riječi pojašnjenja uputila je i ravnateljica muzeja Janja Juzbašić. U praktičnom dijelu učenici su izrađivali maske raznih oblika. U tome je sudjelovao i akademski slikar i autor ovogodišnjeg vizualnog prikaza Sijela, Mislav Lešić. 

Autorica radionice i kataloga, kustosica Marta Huber, uočila je vrijednost i jedinstven način poklada županjskog kraja te prezentirala učenicima županjske pokladne običaje, pokladno jahanje, nazive dana u pokladnom tjednu (Vrtićeva srida) te specifično pokladno spremanja žena u ''bule i vuka''.

MUZEJSKI EDUKATIVNI PROGRAMI UZ DAN GRADA POŽEGE
Radionica o tradicijskom nakitu

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731