Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (253 words)

Otvorenje izložbe fotografija "Plodovi zla" Damira Fabijanića

Pozivnica_Plodovi-zla_Pakrac-1_page-0001

Poštovani,

pozivamo Vas da nam se pridružite u srijedu, 3. svibnja, u 19 sati na svečanom otvorenju izložbe fotografija Damira Fabijanića pod nazivom "Plodovi zla". Izložbu organiziramo povodom 28. obljetnice VRO Bljesak u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Gradom Pakracom i Muzejom suvremene umjetnosti unutar čijeg fundusa se ova izložba čuva.

Damir Fabijanić jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa već dugi niz godina. Fotografijom se bavi od 1973. godine, a specijalizirao se za arhitektonsku i pejzažnu fotografiju. Ostvario je brojene samostalne izložbe u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Njegova samostalna izložba u Madridu (23. siječnja 1992.) bila je prva hrvatska izložba u inozemstvu nakon priznanja Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a među njima se posebno ističe ona kojom je pariški nakladnik Marval Fabijanićevu monografsku knjigu "Dubrovnik..." uvrstio među najljepše knjige svijeta godine 1993.Izložba "Plodovi zla" je izložba fotografija nastalih za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i dokumentira vrlo precizno i bolno uništavanje kulturne baštine te zlo koje je zadesilo Hrvatsku tih ratnih godina. Fotografije su nastajale na okupiranim područjima u Hrvatskoj za vrijeme najžešćih bojeva tijekom 1991. i 1992. godine. Sastavni dio izložbe su fotografije Pakraca i Lipika. Cjelovita izložba (32 uokvirene fotografije, formata 110 x 110 cm) darovana je Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2009. godine. Izuzetno smo ponosni što će ova izložba po prvi put biti cjelovito predstavljena u Hrvatskoj upravo u Pakracu. Naime dosada je predstavljena u inozemstvu i kroz katalog koji je naknadno izdao Memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, ali svoje prvo hrvatsko predstavljanje će doživjeti tek sada u Pakracu 2023. godine. 

OTVORENJE IZLOŽBE FLORES PARA LOS MUERTOS AUTORA D...
FESTIVAL ZNANOSTI 2023.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731