Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
2 minutes reading time (368 words)

Izložba - XIII.Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike

Pozivnica---newsletter
Gradski muzej Požega ponovno je otvorio svoja vrata za posjetitelje 27. travnja 2020. godine te nastavlja s održavanjem planiranih programa do kraja godine. Od 15. svibnja u prostorima Gradskog muzeja Požega postavit će se izložba XIII.Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Radi se o jedinstvenoj izložbenoj manifestaciji, na nacionalnoj razini, s tradicijom dugom četrdeset godina. Prva izložba postavljena je davne 1980. godine u Osijeku i Zagrebu. Ova izložbena manifestacija bavi se medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku. Izložba je posuđena od Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, a autor izložbe je mr. sc. Daniel Zec, viši kustos Muzeja likovnih umjetnosti.

Memorijal Ive Kerdića sastoji se iz tri izložbene cjeline. Prvu, glavnu cjelinu, čini selekcija suvremenog medaljerstva i male plastike, a drugu čini zasebna tematska izložba iz hrvatske kiparske suvremenosti ili baštine, također u oblicima kiparske minijature. Na ovom XIII. Triennalu, samostalnom izložbom predstavlja se recentni umjetnički rad akademskog kipara Luke Petrinjaka. Treći dio izložbe odnosi se na medalje i plakete koje su kao nagrade za životno djelo ili nagrade za književno djelo uručene piscu, likovnome kritičaru i sveučilišnom profesoru dr. sc. Bogdanu Mesingeru ili su mu posvećene mimo službenoga protokola dodjele priznanja.

Pomak u odnosu na prethodne izložbe je taj što su uvedene nagrade triennala, o kojoj odluku donosi umjetnički savjet triennala, a dodjeljuje ju Muzej likovnih umjetnosti kao organizator triennala. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: Nagrada za životno djelo, Grand Prix i Priznanje. Nagrada XIII. Memoriala Ive Kerdića za životno djelo dodjeljuje se akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću. Grand Prix XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuje se Damiru Mataušiću, za rad Identitet. Posebna priznanja XIII. Memoriala Ive Kerdića dodjeljuju se Željku Zimi, Karlu Grossu i Janku Petroviću za izložene radove.

Izložba će se moći pogledati do 20. lipnja 2020. godine i to od ponedjeljka do subote u prijepodnevnim satima, od 10 do 12 sati te ponedjeljkom i srijedom u poslije podnevnim satima, od 18 do 20 sati. Isto tako, svi oni koji neće moći fizički doći pogledati izložbu, moći će to učiniti virtualno, putem youtube kanala i preko drugih društvenih mreža. Učenicima osnovnih škola bit će uz to ponuđena i online radionica. 

Hit izložba Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber
Interaktivna virtualna izložba - Zaljubi se u Muze...

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731