Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (213 words)

Gostovanje izložbe "Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo" u Zagrebu

02b-plakat-TMNT-Zvecevo-M

Nakon Požege i Siska izložba „Slatki život" otputovala je u Tehnički muzej Nikola Tesla gdje će biti predstavljena zagrebačkoj publici. Podsjetimo se, tvornica „Stock Cognac Medicinal" je osnovana 1921. godine, a od 1951. godine nosi ime „Zvečevo". Tvornica je već u prvih nekoliko godina postala ekskluzivni dobavljač čokoladnih proizvoda za kraljevski dvor u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Tada je u Požegu na preradu i proizvodnju dolazilo čak 40% od ukupne količine kakao zrna u zemlji. Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle što je najveća prehrambena industrija na svijetu. 1964. nastaje Mikado, prva čokolada s rižom na svijetu, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti… „Zvečevo" je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola (Brandy, vinjak Trenk, Barun) te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda. 1960-ih godina tvornica je proizvodila bistre voćne sokove koje je izvozila po čitavoj Europi, a u jednom je periodu zapošljavala čak 1 400 radnika.

Hvala ravnateljici muzeja gospođi Markiti Franulić te svim djelatnicima na pozivu i pomoći pri postavljanju izložbe.
Izložba se može posjetiti u radno vrijeme muzeja; od utorka do petka u vremenu od 9 do 17 sati te nedjeljom od 9 do 13 sati. Muzej je ponedjeljkom i praznikom zatvoren za posjetitelje. Čekamo Vas!
Predavanje "Staklo" u Kući Reichsmann
Otvorena izložba “Krapinski pračovjek”

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731