Arheološki muzej Osijek
Muzej Đakovštine
Galerija likovnih umjetnosti
Muzej grada Iloka
Muzej Slavonije Osijek
Zavičajni muzej Našice
Zavičajni muzej Slatina
Galerija umjetnina grada Slav. Broda
Gradski muzej Požega
Muzej Brodskog Posavlja
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Virovitica
Gradski muzej Vukovar
Zavičajni muzej "Stjepan Gruber"
Muzej vučedolske kulture
Veličina fonta: +
1 minute reading time (288 words)

Otvorena izložba „Akvalna Požega Matka Peića“

DSC_019_20220314-065654_1
Gradski muzej Požega povodom obilježavanja Dana grada Požege i otkupa Zbirke akademika Matka Peića organizira izložbu „Akvalna Požega Matka Peića".

Izložba će se otvoriti 9.ožujka 2022. godine u 18 sati u izložbenom prostoru „Galerije Ciraki" Gradskog kazališta u Požegi.

Na izložbi će se prezentirati šezdesetak likovnih djela, uglavnom akvarela akademskog slikara Matka Peića, koji je studirao slikarstvo od 1941. do 1946. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vladimira Becića i Ljube Babića.

Gradski muzej Požega sredstvima grada Požege otkupio je uz arhivsku i knjižnu građa 7761 likovno djelo Matka Peića i drugih autora.

Ova izložba tematski je vezana uz Požegu, gledanu s različitih strana i u različito vrijeme, i to od početka studija slikarstva Matka Peića, pa tijekom narednih dvadesetak godina.

Kako cjeloviti opus Matka Peića do sada nije prezentiran javnosti, jer je svoja likovna djela čuvao od javnosti, da bi promovirao druge umjetnike, nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe, a zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.

Za ovu izložbu izdvojen je poseban segment, koji se odnosi na slike s temom Požege. Svježa i neposredna zapažanja slikara s jasnim izrazom pretočena su tehnikom akvarela u specifičnu arhitekturu Požege, a to su voda i zelenilo, koja ovu netipičnu gradsku sredinu karakterizira po mišljenju Matka Peića kao „akvalni grada".

Motivi na slikama koje Matko Peić naziva požeškom arhitekturom, ne prikazuju arhitekturu građenu od drveta ili kamena, nego arhitekturu zelenila i vode koji izviru, teku, spuštaju se i isprepliću putevima, šumom, poljem, parkovima, vrtovima, uz požeške kuće i dvorišta i Požegu čine posebnim gradom ugodnim za život.

Izložba je otvorena od 9. ožujka do 9. travnja 2022. godine u izložbenom prostoru „Galerije Ciraki", Gradskog kazališta Požega radnim danom i subotom od 10 – 12 sati. 

Radionica o tradicijskom umijeću bojenja tekstila
MUZEJSKI EDUKATIVNI PROGRAMI UZ DAN GRADA POŽEGE

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731