Cineforum - ciklus talijanskih filmova

u sklopu svjetskog Tjedna talijanskog jezika (povodom proslave 150. obljetnice ujedinjenja Italije)

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, Zagreb i Udrugom Talijana i Hrvata u Slavoniji, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek organizira cineforum s talijanskim filmovima, projekcijom DVD-a u originalu s titlovima na talijanskom.

Ciklus je namijenjen svim gledateljima koji poznaju talijanski jezik i koji se hoće upoznati s talijanskom kulturom putem privilegiranih, medijski eksponiranih filmova.

Izbor filmova potaknut je interesom učenika srednjih škola (II. gimnazije, III. gimnazije, Ekonomske i upravne škole Osijek, Glazbene škole, škole stranih jezika, te studenata UAOS).

Sve projekcije filmova odvijati će se u prostorijama Galerije, uz besplatan ulaz i s početkom u 19.00 sati.


Ponedjeljak 17.  listopad

Generazione mille euro redatelj  Massimo Venier, 2009. god. (101 min.) Matej ima 30 godina i veliki je talent za matematiku, no bez obzira na to, jedva uspijeva platiti najam stana koji dijeli sa svojim najboljim prijateljem. U kratkom vremenu njegov se život pretvara u noćnu moru, prekida vezu sa zaručnicom, gubi pravo na stan i riskira svoje radno mjesto. Neočekivan i iznenadni dolazak Beatrice, nove cimerice i Angelike kao šefice ureda, tjera Mateja na razmišljanje o svoj budućnosti, pa po prvi puta mora donijeti prave životne odluke.


Utorak 18. listopad

Si puo' fare redatelj Giulio Manfredonia, 2008. god. (111 min.) Nello je mali poduzetnik koji mora upravljati zadrugom čiji su korisnici većinom bivši psihički bolesnici, oslobođeni poslije Basagliova zakona. Vjerujući u dostojanstvo rada, Nello pokušava naučiti  što je prilagodljivo svakome korisniku kako ne bi trebali više tražiti milost i socijalnu pomoć. Priča se odnosi na različite tragikomične situacije i paradokse u susretu dvaju svjetova....


Srijeda 19. listopad

La notte prima degli esami –oggi  redatelj Fausto Brizzi, 2009. god.  (102 min.) Radnja se odvija 2000. godine u Italiji. Luka je pred maturalnim ispitom i umjesto da se koncentrira na učenje doživljava razne situacije koje se isprepliću: ljubavna priča s djevojkom, dok istovremeno njegov tata kod kuće stvara neugodnosti jer je lijen i lažljiv, pa Luka stalno mora biti otac svom ocu. Na kraju se Luka ipak uspijeva pomiriti sa svijetom.


četvrtak 20.listopad

Il piccolo Garibaldino (1909. god) 10 min. Allosanfan,  redatelji braća Taviani  1974. god. (100 min.) Film je dio povijesti kinematografije u Italiji i u Europi, s najpoznatijim glumcima tog doba. U filmu je ostvarena prva suradnja  za glazbu s Enniom Morriconeom i odnosi se na simbolizam koji karakterizira političko vrijeme talijanske Restauracije,  početkom XIX.stoljeća.Vizualne reference su od Rossellinia preko Chaplina do Bessona.


Program će se nastaviti s jednom projekcijom tjedno:


četvrtak 27.10.2011. u 18.30. sati

Mai piu' come prima  redatelj Giacomo Campiotti (106 min) šest prijatelja iz istog razreda odluči poslije mature provesti zajednički godišnji odmor u planinama, na Dolomitima. Jedan od njih je i mladi invalid. Tijekom boravaka oni nauče bolje upoznati sebe i druge, ali jedna tragedija stavlja na kušnju njihove sposobnosti kako da zajedno reagiraju u stvarnosti... jer ništa više neće biti kao prije.
 

četvrtak 3. 11. 2011. u 18.30. sati

Come le formiche redatelj Ilaria Broelli  2007. god. (85 min.) Sveva, najmlađa kći u obitelji vinara, ima trideset pet godina i proizvodi Rubro, vino koje je njezina majka, koja je preminula prije deset godina, ponovno otkrila. Njezina sestra Desideria, bivša pjevačica, radi u obiteljskoj tvrtki, ali preko volje. Rubrin uspjeh mogao bi riješiti obiteljske probleme....


četvrtak 10. 11. 2011. u 18.30. sati

Scontro di civilta' per un ascensore a Piazza Vittorio  redatelj Isotta Toso,  2009. god. (96 min.) Rim, kvart Esquilino. U istoj staroj zgradi, u svakodnevnom kontrastu jednih s drugima prikazujući različitosti, žive pripadnici različitih etničkih skupina. Međutim iznenadni pronalazak mrtve osobe poljulja njihovu delikatnu ravnotežu. Svatko je pod policijskom istragom i jedino će zajedno moći usmjeriti istragu prema uspješnom rezultatu.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731