Gradski muzej Virovitica

Noć muzeja 25. sječnja 2013. u Gradskom muzeju Virovitica

Ah-ti-kucanski-poslovi-2012.jpg

Bliži nam se šesta Noć muzeja u Gradskom muzeju Virovitica. Ove godine smo odlučili pružiti Vam izniman muzejski doživljaj. U suradnji s Muzejom Slavonije predstavljamo Vam izložbu Ah, ti kućanski poslovi! koja prati razvoj kućanstva i kućanskih aparata od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina 20. st., te je zanimljiva ne samo na lokalnoj razini već i na široj kulturološko socijalnoj raznini. Naime, kroz izložbu možemo pratiti razvoj tehnologije, dizajna i marketinških poruka, te, kroz reklamne plakate, zorno možemo pratiti i ulogu žene u tadašnjem društvu.
 
Izložba je predstavljena kroz kuhinje, kao srca svakog kućanstva, i ostale prostorije u kojima pronalazimo kućanske aparate koji su racionalizirali naše osobno vrijeme i koji su tematizirani kroz nekoliko segmenata svakodnevice. Osim toga popraćena je i hemerotečnom građom, te je cijeli vizualni doživljaj obogaćen plakatima, reklamama i novinskim člancima.


Program:

18,00 Akcija prikupljanja kućanskih predmeta
Poziv posjetiteljima na darovanje predmeta iz kućanstva s kraja 19. st. do 70-ih godina 20. st.

 

18,30 Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo tvoje! 
Prikaz/prezentacija kućanskih predmeta virovitičkog muzeja. 

 

20,00 Ah, ti kućanski poslovi!  otvorenje gostujuće izložbe Muzeja Slavonije Osijek
Izložba o povijesti domaćinstva kojom se predstavljaju predmeti iz kućanstva, tehnička pomagala, plakati i reklame s kraja 19. st. do 70-ih godina 20.st.  

 

21,00 Veljko Barbieri  predstavljanje knjige Jela starih barda
O knjizi će govoriti autor i …

 

22,00 Osvoji predmet! muzejska igra
Pronalaženje skrivenih suvremenih kućanskih pomagala u sklopu izložbe.

 

I još poneko iznenađenje!

Podsjećamo da je Noć muzeja  nacionalna muzejska akcija koja se provodi od 2005. godine, a u Virovitici je prva Noć muzeja organizirana 2008. godine. Muzeji su te noći dostupni i otvoreni za sve posjetitelje od 18 sati do 1 sat poslije ponoći.

Srdačan pozdrav!

Gradski muzej Virovitica

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731