Gradski muzej Virovitica

Gradski muzej Virovitica i ove će se godine, po treći put, pridružiti muzejskoj akciji Hrvatskog muzejskog društva pod nazivom Noć muzeja.

Nakon što su Mirko Ilić i Damir Urban, na prošlogodišnjoj Noći muzeja u Virovitici oduševili sve mnogobrojne posjetitelje, i ove godine, Virovitički muzej organizira niz vrlo zanimljivih događanja.

U 18:30 održat će se prezentacija izvornih arheoloških suvenira Virovitička grupa. Pod nazivom Virovitička grupa krije se najstarija faza Kulture žarnih polja u kasnom brončanom dobu (13. st. pr. Krista), ustanovljena u Virovitici, na ciglani Nemeček. Suvenir je izrađen od gline na lončarskom kolu, a sredstva za projekt osiguralo je Ministarstvo turizma.

U 19:30 otvorit ćemo vrlo zanimljivu izložbu Pivo, napitak bogova i puka, u suradnji s Gradskim muzejom Bjelovar. Izložba se sastoji od 3 cjeline a predstavlja povijest piva od Sumerana, Egipćana i antičkog svijeta do proizvodnje piva uz hmelj.

Također ćemo predstaviti prigodnu, neobičnu izložbu u stripu autora Mate Pejića u suradnji s portalom Pivnica.net Nacrtaj mi krigl.

"Pivo je po definiciji prosto i jeftino pučko piće, a strip je zabava za široke narodne mase, ne posebno zahtjevne. Nadam se da će oni koji pogledaju izložbu shvatiti da u tome ima nešto i više, jer je to zapravo - život.", rekla je autorica izložbe Silvija Sitta. 

U 21:30 najavljujemo spektakularan koncert Rundek Cargo Tria koji čine Darko Rundek, Isabel i Dušan Vranić.

Darko Rundek karijeru je započeo u zagrebačkom bendu Haustor, u to vrijeme završio je režiju na Akademiji za dramsku umjetnost u Zagrebu. 1991. odlazi u Pariz gdje uglavnom radi glazbu za kazališne drame. 1997. izdaje svoj prvi solo album Apokalipso. Nakon drugog albuma U širokom Svijetu, u Francuskoj počinje snimati Ruke s nekoliko glazbenika što je kasnije rezultiralo projektom Rundek Cargo Orkestar.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731