Obilježavanja Dana muzeja u Osijeku

poster_os.jpgU četvrtak, 14.svibnja 2009. godine s počekom u 12 sati u prostorijama Galerije likovnih umjetnosti Osijek održat će se konferencija za novinare povodom Međunarodnog dana muzeja (18.svibnja). Na konferenciji će se predstaviti program obilježavanja Dana muzeja u Osijeku. Kako je tema ovogodišnjeg Dana muzeja Muzeji i turizam, u obilježavanje Dana u Muzeju Slavonije, Galeriji likovnih umjetnosti i Arheološkom muzeju uključila se i Turistička zajednica grada Osijeka.

Program obilježavanja Dana muzeja predstavit će g. Zvonko Bojčić, ravnatelj Arheološkog muzeja, gđa Branka Balen, ravnateljica Galerije likovnih umjetnosti,  g.Mladen Radić, ravnatelj Muzeja Slavonije i g. Damir Macanić, direktor Turističke zajednice grada Osijeka. 

Međunarodni dan muzeja, ponedjeljak 18.svibnja 2009.

Tema ovogodšnjega Međunarodnog dana muzeja je Muzeji i turizam, čije će se obilježavanje u Osijeku  upriličiti u suradnji Turističke zajednice grada Osijeka i muzejskih institucija  – Arheološkog muzeja, Galerije likovnih umjetnosti i Muzeja Slavonije.

U ponedjeljak 18. svibnja 2009. godine, od 10 do 12 sati, na pet turistički atraktivnih lokacija u gradu Osijeku – Europska avenija, Galerija likovnih umjetnosti, Tvrđa, Arheološki muzej i Muzej Slavonije – turiste, ali i građane grada Osijeka spremno će očekivati turistički vodiči i muzejski djelatnici, kako bi ih upoznali s turistički atraktivnim lokacijama, znamenitostima grada Osijeka, kulturno-povijesnim spomenicima.

Nakon 5 turističkih punktova u gradu Osijeku, u Muzeju Slavonije otvorit će se izložba postera [U]okvir[i] 5, kojom će završiti 14. muzejska edukativna akcija [U]okvir[i]. Tijekom akcije sudionici - muzeji i galerije iz cijele Hrvatske - svojim su programima izdvajali, odsnosno uokvirivali turistički atraktivne muzejske predmete ili koncepte. Izložbom će 40-ak muzeja i galerija iz cijele Hrvatske u formi postera predstaviti svoje programe akcije kroz  top 5 koncept. Time će se i sudionici akcije predstaviti kao turistički atraktivni punktovi.

Pored navedenih događanja muzeji i galerije dodatno pripremaju događanja za posjetitelje tijekom cijeloga dana. Osim prisustvovanja na koncertima, prezentacijama, projekcijama, osobnim susretima s umjetnicima, kvizovima-radionicama, posjetitelji muzejskih institucija moći će na Međunarodni dan muzeja besplatno posjetiti izložbe, te po promotivnim cijenama kupiti i muzejske publikacije.

Program obilježavanja:

ARHEOLOšKI MUZEJ

Radno vrijeme: od 10 do 24 sata (ulaz slobodan)

Izložbe:
Srednji vijek – stalni postav

program:

od 10 sati  Postavljanje štandova turističkih zajednica sa turističkom ponudom pojedinih gradova,    županija ili zaštićenih parkova prirode

19 sati:  Predstavljanje prirodnih i kulturnih znamenitosti parka prirode Papuk (prezentacija uz    projekciju i promocija tiskovina vezanih uz prirodnu i kulturnu baštinu)

20 sati:  Koncert šansone gospodina Srđana Depolo iz Rijeke


GALERIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI

Radno vrijeme: od 8 do 20 sati (ulaz slobodan)

izložbe :  
Marin Topić
De generic –V. Frelih (fragment)

program:
10.00 -20.00 Stručno vodstvo uz prethodnu najavu kroz retrospektivnu izložbu Marina Topića,    mogućnost vođenja i na engleskom, njemačkom, talijanskom i  švedskom jeziku
      
15.00  Osobni susret sa fotografom: Marin Topić u razgovoru s publikom 

15.00 -18.00  „Otvoreni foto studio“: profesionalni portreti posjetitelja (M.Topić)
   
  Kviz – igraonica za učenike osnovnih škola

Tijekom cijeloga dana bit će promotivna prodaja izložbenih kataloga, a od 8 do 15 sati vršit će se besplatne ekspertize.


MUZEJ SLAVONIJE

Radno vrijeme: od 8 do 22 sata (ulaz slobodan)
izložbe:
Udomljeno vrijeme
S druge strane ogledala
Uokviri 5
program:
13,30 sati  Otvaranje 3. putujuće izložbe postera Uokviri 5, malo izvlačenje nagrada i     domjenak

18,00   Turizam i muzealci - Vijetnam izbliza (predavanje kustosice Etnografskog odjela    uz projekciju fotografija)

Tijekom cijeloga Dana muzeja bit će popust na muzejske publikacije ( do 50%).

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731