Muzej Brodskog Posavlja: „Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa“

Muzej Brodskog Posavlja: „Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara  sv. Križa“

Mjesto održavanja: Slavonski Brod

Izložba se otvara: četvrtak 10. ožujka 2016. u 19 h

Datum početka/završetka: 10. 3. 2016/ 24. 04. 2016.

Organizatori: Muzej Brodskog Posavlja i Muzeja Đakovštine Đakovo

Autorica izložbe:

s. M. Estera  Radičević

U Muzeju Brodskog Posavlja, u okviru međumuzejske suradnje, u četvrtak, 10. ožujka 2016. u 19. sati otvara se izložba Muzeja Đakovštine Đakovo

       Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara  sv. Križa“

Autorica izložbe je s. M. Estera  Radičević.

Izložba je priređena u povodu 150. godišnjice smrti oca Teodozija Florentinija (1808.-1865.), utemeljitelja Družbe milosrdnih sestara sv. Križa i 200. obljetnice rođenja i 110. godišnjice smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera (1815.-1905.), jedne od središnjih ličnosti moderne hrvatske povijesti koji je dao izniman doprinos razvitku znanosti, prosvjete, kulture i umjetnosti. Njegov moto „Prosvjetom slobodi“ sestre sv. Križa nastoje provoditi sve od danas.

Uz povijesni pregled prosvjetne djelatnosti sestara sv. Križa, na izložbi je predstavljen izbor iz bogatog fundusa nastavnih sredstava i pomagala koja se čuvaju u Samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu.

Na području odgojno-obrazovnog rada sestre sv. Križa djelovale su u mnogim školama, dječjim zabavištima i obdaništima te dječjim domovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji.

 U Brodu na Savi sestre sv. Križa prisutne su od 1898. – u Gradskoj bolnici, Domu milosrđa,  Franjevačkom samostanu, župi Krista Kralja u Brodskom Varošu, a od 1929. do 1945. vodile su zabavište i obdanište „Marijin dom“ (danas dječji vrtić „Trnoružica“)  

Pozivnica Nastavna pomagala

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731