Muzeji u loncu

MULMuzeji u loncu, projekt uz istoimenu izložbu o zaboravljenim tradicijskim jelima Slavonije Baranje i Srijema iznjedrio je i zanimljiv dokumentarni film o snimanju pripreme tridesetak jela u organizaciji 15 muzeja Muzejske udruge istočne Hrvatske.

Autorica filma Maja Smoljanović je uz pomoć teksta voditeljice projekta Maje Žebčević Matić i fotografija Borisa Kneza u produkciji Gradskog muzeja Požega, na vrlo kreativan način sažela rezultate istraživanja, predstavila jela, kazivače i pripravljače jela, muzeje i slavonske etnologinje.

Podsjetimo, projekt Muzej u loncu Gradskog muzeja Požega, na jedinstveni način koristi zaboravljena jela kako bi što bolje predstavio običaje, ali i povijesni kontekst u kojima su ona nastajala, te razbio predrasude o nezanimljivoj, jednoličnoj i nezdravoj prehrani ovog dijela Hrvatske.

Pogledajte - film MUZEJI U LONCU

pdfPogledajte - katalog izložbe1.24 MB

Pogledajte - stranice virtualnog muzeja o tradicijskoj prehrani

Pogledajte - raspored gostovanja izložbe

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731