Izložba Knemida - 40 godina nakon otkrića

            Dana 9. prosinca 2015., u 19 sati, u Izložbenoj dvorani Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu bit će otvorena izložba Knemida - 40 godina nakon otkrića autorice Ivane Artuković Župan, kustosice Muzeja Brodskog Posavlja. Izložba je namijenjena prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola brodskog Posavlja, ali i svima onima koji nisu imali priliku vidjeti ovaj rijedak i dragocjeni predmet, izuzetno važan kako za brodsku, tako i za hrvatsku i europsku kulturnu baštinu.

 

            Knemidapotječe iz 3. stoljeća. Izrađena je od brončanog lima i bila je posrebrena. Dio je svečane opreme koju su vojnici nosili prilikom raznih svečanosti i igara čija je svrha bila promovirati moć Rimskog Carstva i snagu njegove vojske. Otkrivena je 1975. prilikom vađenja pijeska iz rijeke Save te Muzej Brodskog Posavlja ovom izložbom obilježava 40. godišnjicu njezina pronalaska. Iako izlagana na važnim hrvatskim i europskim izložbama (primjerice na izložbi rimske paradne opreme 1979. u Nürnbergu i Münchenu, zatim 1999. na izložbi "Rimski paradni štitnik - Knemida iz Slavonskog Broda" u Arheološkom muzeju u Zagrebu te na prošle godine održanoj izložbi «Rimska civilizacija na tlu Hrvatske» u Klovićevim dvorima u Zagrebu), Brođanima je rijetko prezentirana. Izložba posebnu pozornost posvećuje ikonografiji ovoga vrijednoga nalaza koji ima svojstvo spomenika kulture. Nakon predstavljanja u Muzeju, 10 izložbenih panoa bit će prikazano u osnovnim i srednjim školama brodskog Posavlja.

 

knemida 2Ivana Artuković Župan

knemida 1

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731