VEDRINA JAPANSKOJ KILTA - Muzej Brodskog posavlja

Hrvatski muzej turizma, Opatija ■ Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod
imaju čast i zadovoljstvo pozvati Vas i Vaše prijatelje na otvorenje izložbe

VEDRINA JAPANSKOJ KILTA


Izložba je ostvarena uz potporu Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj

četvrtak, 22. listopada 2015. u 19,00 sati
Izložbena dvorana Muzeja ■ Starčevićeva 40 ■ Slavonski Brod

Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi materijala (npr. svila, pamuk i dr.) ručnim šivanjem spajaju kako bi se dobio kilt s raznim motivima, sličan slici. Svaki kilt se sastoji od tri sloja: gornji sloj s motivima, stražnji sloj tkanine i središnji sloj - obično debeli sloj vate. Slojevi se povezuju ručnim šivanjem. Umijeće kilta je započelo davnih vremena u Engleskoj u svrhu dekoracije, pokrivanja i održavanja topline. Ove tehnike su se prenijele na novootkrivene kontinente poput Amerike i Australije.

Japan također ima takve tradicionalne vještine, sashiko i vosesaki, koje se generacijama prenose od davnih vremena. Prošlo je tek 50 godina otkad je metoda patchwork kilta stigla u Japan, ali su je žene prihvatile kao način izražavanja kojemu su dodavale posebne tehnike, a s vremenom se ona počela cijeniti kao umjetnost i kao takva se počela izlagati po Europi i Americi.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731