MLU - Julije Knifer

Srdačno vas pozivamo na otvorenje retrospektivne izložbe Julije Knifer – bez kompromisa u Muzeju likovnih umjetnosti, u četvrtak 12. ožujka 2015. u 19. sati.

 

O izložbi

Osječki postav retrospektive Julija Knifera pod nazivom Bez kompromisa neprimjetno je umanjena izvorna i integralna verzija prošlogodišnjeg grandioznog postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Razlog je manji prostor ali i obaveza da se neke slike vrate vlasnicima, prije svega u muzeje širom svijeta. Naravno, integralna koncepcija izložbe u potpunosti je poštivana tako da će osječka publika imati mogućnost da izložbu vidi i doživi poput zagrebačke ali sad u drugom prostoru. Izložba sadrži preko dvjesto slika iz različitih razdoblja i svim tehnikama i materijalima koje je umjetnik koristio, ulja na platnu, crteža olovkom, kolaža, grafičkih listova, urbanih intervencija i dnevničke bilješki. Konačno, izložba će pojasniti i toliko često ponavljano pitanje, kako i kojim putem je Julije Knifer došao do bitnog znaka svoga slikarstva, meandra.

O autoru

Rođen 23. travnja 1924. u Osijeku. Otac Ljubomir bio je tehničar, stručnjak za metalne konstrukcije, i radio Ljevaonici željeza, dok je majka Marija r. Vidoković bila daktilografkinja. Kniferovi su stanovali u tada novom dijelu Osijeka smještenom između Tvrđe i Donjeg grada, u neposrednoj blizini Ljevaonice. Godine 1927. rodio se Julijev brat  Drago (1987.). U djetinjstvu mnogo čita i redovito posjećuje kazalište. Nakon završenog osnovnog školovanja upisuje se u Mušku realnu gimnaziju na kojoj maturira 1944.

Umro je u Parizu, 7. prosinca 2004.

 

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731