Tribina - Zakon o muzejima

Tribina

Zakon o muzejima

utorak, 10. ožujka 2015. u 12 sati
DPUH, Preradovićeva 44, Zagreb

U petak 27. veljače 2015. na 16. sjednici Hrvatskoga sabora održana je rasprava o Nacrtu prijedloga Zakona o muzejima (prvo čitanje). Među brojnim govornicima bio je i zamjenik ministrice kulture gospodin Berislav Šipuš koji je nastojao braniti stajališta predlagatelja.  U neprimjerenom obrušavanju na dio struke koji je izrazio neslaganje s Nacrtom, gospodin Šipuš prozivao je i ravnatelje zagrebačkih muzeja koji su na sastanku 19. veljače 2015. donijeli primjedbe i stavove o Nacrtu Zakona upozorivši da on nije u interesu Republike Hrvatske te ih poslali zastupnicima Hrvatskoga sabora. Zamjenik ministrice je na vrlo uvredljiv način spominjao taj sastanak kao  tajni skup opasnih namjera, omalovažavajući stajališta najistaknutijih hrvatskih muzejskih stručnjaka.

Ugledni muzealci i muzejska struka ne boje se istupa u javnosti, a zastupnicima Hrvatskoga sabora žele ukazati na probleme koje će ovaj Nacrt stvoriti. Mnogi povjesničari umjetnosti zaposleni su u muzejima,  pa Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske aktivno prati njihove aktivnosti i angažira se na prijedlogu izrade boljeg nacrta Zakona o muzejima. Upravo stoga namjeravamo organizirati tribine tijekom narednih tjedana na kojima će se raspravljati o najvažnijim pitanjima vezanim uz muzejsku legislativu. Prva od tih tribina održat će se u utorak 10. ožujka 2015. u 12h u prostorijama DPUH-a, Preradovićeva 44. Tema je Nacrt prijedloga Zakona o muzejima, koji je u proceduri, pa nam je želja kroz dijalog pojasniti probleme o kojima su raspravljali i ravnatelji muzeja na spomenutom sastanku 19. veljače 2015. u Muzeju za umjetnost i obrt.

Na tribini će sudjelovati muzejska savjetnica gospođa Višnja Zgaga, ravnateljica Muzejskog dokumentacijskog centra, muzejska savjetnica gospođa Goranka Horjan, članica Izvršnog odbora svjetske muzejske organizacije ICOM i predsjednica Europskog muzejskog foruma i muzejski savjetnik gospodin Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba. Moderirat će dr. sc. Zvonko Maković, predsjednik DPUH-a.

Pozivamo Vas da dođete na tribinu u DPUH, Preradovićeva 44 u utorak 10. ožujka 2015. u 12 sati, bolje se upoznate s Nacrtom prijedloga Zakona o muzejima i sudjelujete u raspravi.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Preradovićeva 44

10 000 Zagreb

tel/faks 01 48 12 920

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.dpuh.hr

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731