MLU - Fundus u fokusu

Fundus u fokusu

ciklus predavanja kustosa Muzeja likovnih umjetnosti

četvrtkom u 19 sati

Muzej likovnih umjetnosti

Europska avenija 9

31000 Osijek

fax:031/251-281
e-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.mlu.hr

Tijekom 2015. godine Muzej likovnih umjetnosti priređuje ciklus predavanja, izlaganja i prezentacija pod naslovom „Fundus u fokusu“, koja predstavljaju, analiziraju i problematiziraju umjetnička djela iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, ali ih i razmatraju u širem kontekstu povijesti umjetnosti grada, regije, kao i u nacionalnim i europskim okvirima.

Predavanja će se održavati jednom mjesečno, četvrtkom u 19 sati, u prostoru Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku (Europska avenija 9), a vodit će ih kustosi i kustosice Muzeja likovnih umjetnosti – viša kustosica dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, muzejski savjetnik Vlastimir Kusik, prof., kustosica Valentina Radoš, prof., i viši kustos mr. sc. Daniel Zec.

Muzejska izložba glavni je, iako ne i jedini oblik muzejske komunikacije baštine. U nastojanju da tu komunikaciju unaprijedimo – što je osnovna zadaća i, moglo bi se reći, poslanje ustanove kakva je Muzej likovnih umjetnosti – odlučili smo se za dodatan oblik komunikacije: putem predavanja, izlaganja ili prezentacija. Odnosno, u htijenju da izuzetno bogatu likovno-umjetničku baštinu iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti razotkrijemo, protumačimo te što više približimo našoj publici, odlučili smo pokrenuti ciklus predavanja s temama vezanima uz umjetnine iz našeg muzeja – slikarska, grafička i kiparska djela iz nekoliko različitih zbirki koje tvore muzejski fundus . Cilj je ovog ciklusa predavanja – koja nemaju fiksiranu ciljnu skupinu  već podjednako nastoje „prodrijeti“ do svih zainteresiranih, od stručne do šire publike – unaprijediti odnos između muzeja i njegovih krajnjih korisnika i senzibilizirati javnost za vrijednost likovne baštine koju čuva, istražuje i prezentira osječki Muzej likovnih umjetnosti.

Svaki od kustosa Muzeja likovnih umjetnosti predstaviti će one teme koje se odnose na uže područje njegova istraživanja, odnosno uže područje njegova stručnog djelovanja vezanog za zbirke koje vodi u muzeju.

Prvo iz ciklusa predavanja posvećeno je temi osječkog kiparstva prve polovice 20. stoljeća, ili preciznije – četvorici manje poznatih kipara, koji su svojim djelovanjem obilježili jedan period iz povijesti osječke umjetnosti. Predavanje pod naslovom Osječki kipari prve polovice 20. stoljeća: Leović, Živić, Nemon, Švagel-Lešić držati će viši kustos mr. sc. Daniel Zec, u četvrtak, 5. ožujka, u 19 sati.

mr. sc. Daniel Zec

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

PROGRAM:

 

5. ožujka 2015.

mr. sc. Daniel Zec, viši kustos

Osječki kipari prve polovice 20. stoljeća: Leović, Živić, Nemon, Švagel-Lešić

19. ožujka 2015.

mr. sc. Daniel Zec, viši kustos

O jednom portretu Roberta Frangeša Mihanovića u Zbirci kiparstva Muzeja likovnih umjetnosti

16. travnja 2015.

dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica

Umjetničke zbirke plemićkih obitelji u Slavoniji i Srijemu

21. svibnja 2015.

Valentina Radoš, prof., kustosica

Strani i „nepoznati“ autori u Zbirci crteža i grafike I. polovice 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku – kako se približiti „nepoznatima“.

18. lipnja 2015.

Valentina Radoš, prof., kustosica

Strani i „nepoznati“ autori u Zbirci crteža i grafike I. polovice 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku – velika imena u maloj zbirci.

17. rujna 2015.

Vlastimir Kusik, prof., muzejski savjetnik

Osječki slikari druge polovice 20. stoljeća: pedesete i šezdesete

1. listopada2015.

Vlastimir Kusik, prof., muzejski savjetnik

Osječki slikari druge polovice 20. stoljeća: sedamdesete i osamdesete

19. studenog2015.

dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, viša kustosica

        Slikarstvo klasicizma iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731