80. godina Muzeja Brodskog Posavlja

U četvrtak, 18. prosinca 2014. godine u 19 sati u Muzeju Brodskog Posavlja otvara se izložba 80. godina Muzeja Brodskog Posavlja. U godini obilježavanja 80. obljetnice postojanja, Muzej će predstaviti dio najznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa.
___________________________________________________________________________
U godini obilježavanja 80. obljetnice postojanja, Muzej će izložbom 80. godina Muzeja Brodskog Posavlja predstaviti dio naznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa. Muzejsku izložbu, popratit će izložba likovnih radova polaznika Kreativne radionice Brod, inspiriranih muzejskim predmetima.

Zahvaljujući donaciji Julija Hoffmanna (1881.-1958.), željezničkog činovnika, zaljubljenika u starine i svestranog sakupljača koji je gradu darovao vrijednu zbirku, odlukom Gradskog poglavarstva od 23. siječnja 1934. godine osnovan je Gradski i arheološki muzej. Bio je to, iza Osijeka i Požege, treći muzej u Slavoniji. Za smještaj mu je dodijeljena jednokatna zgrada u Starčevićevoj ulici, koju je gradu darovao bivši gradonačelnik Stjepan pl. Horvat.

Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži 63.990 jedinica raznovrsne građe - od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekovog stvaralaštva s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsonije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća do umjetničkog stvaralaštva zavičajnika.

Izložba će biti otvorena do kraja siječnja 2015. godine.

Pozivnica MBP

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731