MSO - „Jedan kućni Božić“

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje izložbe 

Jedan kućni Božić“

Izbor iz zbirke božićnog nakita gospođe Željke Čorak

u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine

s početkom u 19 sati

u Muzeju Slavonije, Trg Svetog Trojstva 6, u Osijeku

            Božićni običaji duboko su ukorijenjeni u tradiciju življenja na našim područjima. Pripreme su svakom domu počinju u doba Dočašća. Darivanje djece za Sv. Nikolu, sijanje pšenice za Sv. Luciju, a kako je Božić obiteljski blagdan, u središtu zbivanja u domu jest božićno drvce. Na Badnju večer sve se generacije okupljaju oko mirisne jelke koju kite nakitom koji se u puno slučajeva prenosi s koljena na koljeno.

            Božićni nakit varira od materijala, oblika, vrijednosti... Kod nas je najzastupljeniji stakleni nakit čije zlatno doba počinje u drugoj polovici 19. Stoljeća, a naročito u doba oko 1900. godine. U nas je sačuvan velik broj božićnog nakita u sklopu europskih standarda. Kako svaki dio Hrvatske ima neke specifičnosti, Muzej Slavonije je pokušao predočiti dio te tradicije iz bogate privatne zbirke ugledne povjesničarke umjetnosti dr. sc. Željke Čorak iz Zagreba. Dio izložbe čini izbor božićnih jaslica izrađenih od različitih materijala, a potječu iz 19. i 20. stoljeća. Najimpresivniji dio izložbe predstavljaju ukrasi za božićno drvce načinjeno od tanke žice i ostalih materijala. Također, izložen je i veliki broj staklenog nakita najraličitijih oblika.

Izložba će biti otvorena od 11. prosinca 2014. do 31. siječnja 2015. godine.

Veselimo se Vašem dolasku. 

jedan kucni bozic

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731