Gradski muzej Požega «Radost boja» - izložba slika Sokolić - Berbuč

Vesna Sokolic - e-pozivnica

Obilježavajući 90. obljetnicu svoga osnutka (6. prosinca 1924.) Gradski muzej Požega organizira 6. prosinca 2014. godine izložbu slika, akademske slikarice Vesne Sokolić i akademskog slikara Milana Berbuča. Slike su posuđene za ovu prigodu iz slikaričinog vlasništva. Budući da je i Vesna Sokolić ove godine proslavila svoj 90. rođendan (rođ. 2. travnja 1924.) ova izložba pod nazivom „RADOST BOJE“, spaja ta dva značajna događaja.

Na izložbi su prezentirana ukupno 62 slikarska djela. Od toga su 45 djela slikarice Vesne Sokolić, 42 ulja na platnu nastala u razdoblju od 1949. do 2014. godine, te 3 pastela iz ciklusa pariških pastela koja su nastala u vrijeme boravka slikarice sa suprugom u Parizu. Izloženo je i 17 djela slikara Milana Berbuča slikana u različitim tehnikama, ulju na platnu, gvašu, akvaralu, pastelu, i acrylicu. Iako je riječ o posve različitim tehnikama one nisu utjecale na karakter Berbučovih slika.

Slike kronološkim nizom ukazuju na dugogodišnju umjetničku preokupaciju dvoje umjetnika, Vesne Sokolić, jedne od najboljih, i u kolorističkom izrazu najsnažnijih slikarica hrvatskog slikarstva i Milana Barbuča, slikara, graditelja oblika na granici scenski dramatičnog nadrealističkog i ekspresionističkog izraza, osnivača novog avangardnog vala slovenskog slikarstva („Skupina 53“). Oni su zahvaljujući svojoj snažnoj dosljednosti uspjeli stvarajući u zajedničkom prostoru, u svom ateljeu, potpuno usredotočili na vlastiti izraz. Njihove dodirne točka bili su tek motivi koje su slikali pejzaži, portreti, mrtve prirode, ali slikani na potpuno drugačiji način.

Otvorenje ove izložbe popraćeno je iznimno vrijednim događajem. Slikarica Vesna Sokolić darovat će svoju sliku „Vrapčanska zima“ Gradskom muzeju Požega, ali i ostalim slavonskim muzejima, koji će tijekom naredne 2015. godine ugostiti ovu izuzetnu slikarsku izložbu. Gradski muzej Požega ovom izložbom želi uzvratiti pažnju, jer je Vesna Sokolić odlučila dio svojih životnih slikarskih doživljaja, koji su neponovljivi i posve osobni, ostaviti u Požegi.

Izložbu će posjetitelji razgledati od 6. prosinca 2014. do 23. siječnja 2015. g., samostalno uz popratni katalog izložbe ili uz vodstvo koje je potrebno najaviti na tel. 034/272 – 130.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731