Muzej Brodskog Posavlja - Pljuskara- svjedok drevnog mora

U četvrtak, 30. listopada Muzej Brodskog Posavlja otvorit će izložbu Pljuskara- svjedok drevnog mora.

Kanjoni Pljuskare značajan su geološko – paleontološki lokalitet na Dilj gori. Područje Pljuskare predstavljaju tri kanjona nastala erozijskim djelovanjem potoka, koji su otvorili slojeve stijena nastalih i taloženih u pradavnom Panonskom moru.
Poznato je da Zemlja nije oduvijek izgledala ovako kako danas izgleda. Razvijajući se kroz geološku prošlost, doživjela je velike promjene kako bi bila oblikovana u svijet kakav poznajemo.
O opsegu promjena koje su se događale na Zemlji najbolje govori činjenica da početkom kenozojskog perioda u kojem živimo, današnji planinski masivi nisu postojali, a na mjestima velikih kopnenih platoa, prostirala su se mora.
Priča o Pljuskari vodi nas u jedno od tih drevnih razdoblja, kada je na području na kojem danas živimo egzistirao neki sasvim drugi krajolik, kad se na mjestu današnjih nizina prostiralo more...
Ivana Maruščak

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731