Muzej likovnih umjetnosti - 24. slavonski biennale

Muzej likovnih umjetnosti

Europska avenija 9, Osijek

www. gluo.hr

tel. 031 251 280

fax 031 251 281

24. slavonski biennale

 

Jednom jedan putnik

Ima nešto iskričavo oslobađajuće u razgovorima zapodjenutim tijekom putovanja u musavom kupeu nekoga vlaka. Sada i ovdje prisutno je u iskrenom interesu slučajnih suputnika jer u događanju putovanja ne postoji prije ili poslije. Ono je paralelno stvarnom vremenu života! Pričaju se priče koje je teško ispričati onima koje poznajemo. Događaju se naracije koje razbijaju konzistentnost životne fabule pripovjedača. U neočekivanom susjedstvu često iznenađujemo sami sebe, a potpuni nas stranci vide i razumiju bolje od najbližih. U takvom trenutku možemo zasjati. U sretnoj slučajnosti progovaraju i umjetnički radovi zatečeni u nenadanom susretu grupnog nastupa! Poput putnika u starinskim vlakovima, oni nadilaze horizonte očekivanog.

Za obnovljeno, 24. izdanje Slavonskog biennala Ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Faktor, Valentina Radoš, Slaven Tolj, Marina Viculin (predsjednica) i Davor Vrankić odabrao je radove 29 autora. Tako će na ovogodišnjoj izložbi izlagati: Atila Adam, Josip Alebić, Gildo Bavčević, Vesna Gašparić, Katarina Ivanišin Kardum, Đorđe Jandrić, Helena Janečić, Lana Ključarić, Mario Kolarić, Davor Konjikušić, Goran Kujundžić, Kristina Marić, Ines Matijević Cakić, Monika Meglić, Kata Mijatović, Marija Mikulić Bošnjak, Petra Mrša, Stipe Odak, Neven Petrović, Ivana Pegan Baće, Miroslav Pišonić, Igor Ruf, Iva Simčić, Nikolina Starčević, Krunoslav Stipešević, Bojan Stojčić, Dubravko Sertić, Marko Vojnić Gin i Nataša Vuković.

Ocjenjivački sud 24. slavonskog biennala zasjedao je 11. i 12. listopada 2014. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Svi su prispjeli radovi bili Ocjenjivačkom sudu prezentirani u digitalnom obliku, dakle u formi u kojoj su i pristigli na natječaj. Između 160 prijavljenih, za izlaganje na 24. slavonskom biennalu, odabrano je 29 umjetnika koji će se predstaviti s po jednim radom.

Zanimljiva je struktura različitih medija prijavljenih, pa tako i odabranih radova. Vidjet ćemo jedan performans, šest fotografskih i šest slikarskih radova, sedam crteža, četiri videa, četiri rada kombinirane tehnike i jednu instalaciju.

Prema pravilima izložbe, ocjenjivački sud dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennala za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Nagrade koje se dodjeljuju su Grand Prix, tri jednako vrijedna Ex Aequo i Priznanja, o kojima će Ocjenjivački sud odlučiti kada radovi budu postavljeni u izložbenom prostoru. Imena nagrađenih autora objavit će se prilikom otvorenja Slavonskog biennala.

Izložba 24. slavonski biennale otvara se 18. prosinca u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti, gdje ostaje postavljena do kraja veljače 2015. godine. Uz skupnu izložbu, ovogodišnji Biennale predstavlja i samostalnu izložbu Krunoslava Stipeševića I was call you tomorrow koja će biti postavljena u prostorima Muzeja likovnih umjetnosti po zatvaranju Biennala u ožujku 2015. Krunoslav Stipešević, umjetnik rodom iz Osijeka koji je od 1988. godine životom i radom vezan za Düsseldorf, višestruki je dobitnik biennalskog Grad prixa, na kojem redovito izlaže.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731