Izložba Vlastelinska obitelj Pejačević u Srijemu

Izložba Vlastelinska obitelj Pejačević u Srijemu otvara se 3. listopada 2014. g. u 20 sati u Zavičajnom muzeju u Rumi/Republika Srbija.

Izložba je dio međunarodne suradnje Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku i Zavičajnog muzeja Ruma.

Međumuzejska suradnja započela je na projektu Likovna baština obitelji Pejačević te istoimenoj studijsko-tematskoj izložbi koja je prošle godine u rujnu otvorena u MLU, a tijekom 2014. godine bila prenešena u Umjetnički paviljon u Zagrebu, Zavičajni muzej Našice te Gradski muzej Virovitica.

Tijekom trajanja izložbe kustos Zavičajnog muzeja Ruma, Đorđe Bošković, gostovao je u MLU s predavanjem Rumsko vlastelinstvo porodice Pejačević, na kojem je osječkoj javnosti približio veze Rume i rumsko-retfalačke grane obitelji Pejačević, koja je u Osijeku (Retfala) imala reprezentativni dvorac, dok je većinu posjeda imala u Rumi.

Na izložbi će biti prikazani predmeti vezani uz obitelji Pejačević, koji su danas u vlasništvu Zavičajnog muzeja u Rumi. Bit će prezentirane i reprodukcije portreta rumsko-retfalačke loze obitelji Pejačević u vlasništvu MLU i u zbirci obitelji Clary-Aldringen u Salzburgu.

Ruma

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731