Gradski muzej Virovitica - „Prenosimo znanje i tradiciju ručnog veza“

U sklopu etnološkog rada na predstavljanju tradicijske kapice „puculice“ virovitičkoga kraja, u četvrtak, 18. rujna, Muzej će predstaviti platnenu eko torbicu/vrećicu s modernim dizajnom tradicijskih motiva ovoga kraja.

Radi se o malom projektu niza edukativnih radionica pod nazivom „Prenosimo znanje i tradiciju ručnog veza“. Radionice su ostvarene u suradnji s Centrom za odgoj, edukaciju i rehabilitaciju Virovitica, te OŠ. A. Cesarac iz Špišić Bukovice održanih u lipnju i rujnu 2014.

Uz radionice napravljene su platnene eko torbice/vrećice s moderno osmišljenim motivom s tradicijske kapice poculice, a koje su sami polaznici na radionicama osmišljavali.

Vrećice su rađene u svrhu promicanja narodne baštine, tradicijskog ručnog veza i zanimljivog motiva „na prste, soljenke, kruge, na đurđiš, roge, vilice, orleke“ s kapice ovoga kraja.

Vjerujemo kako će platnene eko torbice/vrećice naći svoju široku primjenu u našem društvu i da će time osnažiti vezu sa prošlošću ovoga kraja koju Muzej njeguje i promovira.

Posjetite nas 18. rujna u 18 sati u Gradskom muzeju Virovitica!

poculica

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731