Muzej grada Iloka - Industrijska baština istočne Hrvatske

Industrijska bastina IH

Poštovani,
2013. godine na inicijativu Muzejske udruge istočne Hrvatske sekcije za povijest umjetnosti pokrenut je projekt međumuzejske suradnje u vidu povijesno-dokumentarne, umjetničke i kulturne izložbe Industrijska baština istočne Hrvatske (Slavonije, Baranje i Srijema) kojem su se odazvali muzeji članovi udruge. Muzejska udruga istočne Hrvatske utvrdila je hodogram izložbe kroz više od 10 muzeja Hrvatske u kojima se planira izlagati tijekom 2013. i 2014. godine. Izložba je prvotno predstavljena u organizaciji Gradskog muzeja Vinkovci povodom Dana grada Vinkovaca i blagdana Sv. Ilije Proroka 20. srpnja 2013. godine u prostoru i suorganizaciji Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima. Nakon Vinkovaca predstavljena je u Muzeju Đakovštine 19. kolovoza 2013., Zavičajnom muzeju "Stjepana Grubera" u prostorima Pastoralno - kulturnog središta "Blaženog Alojzija Stepinca" smještenog uz Župu mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji 6. listopada 2013., 15. studenog 2013. u Gradskom muzeju Virovitice, 27.ožujka 2014. u Muzeju Valpovštine i 18. svibnja 2014. u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Gradskog muzeja Požega.

Izložba aktualizira problem ugrožavanja industrijske arhitekture i upoznaje javnost s valorizacijom industrijske baštinom koja se nastoji očuvati prikladnim adaptacijama i sve više postaje registrirano kulturno dobro. Ova izložba isto tako i je doprinos akciji MUIH-a kako bi se ponovo oživio muzej u Belišću koji je egzistirao u sklopu kombinata Belišće a koji se nakon privatizacije ugasio. Prijedlog je tadašnje predsjednice udruge Maje Žebčević Matić da se cijela izložba po završetku hodograma pohrani u muzeju u Belišću (koji na žalost ni danas nije u funkciji) i kao vrijedan podsjetnik bogatstva i važnosti industrijske baštine.

Muzej grada Iloka sudjeluje s povijesnim pregledom razvoja industrijske baštine u Iloku u kojem su generalno predstavljene arhitekture i razvoj industrije, a većim djelom o hmeljarstvu. Radom na izložbi prikupljen je bogati povijesno-dokumentarni materijal koji zbog opsega zajedničke izložbe nije mogao biti izložen, stoga Muzej grada Iloka planira povodom 47. Iločke berbe grožđe koja je započela sa prvim događanjima već zadnjom subotom kolovoza, 30.08. sa druženjem u iločkim vinogradima tijekom popodneva -na iločkoj Pudarini u 2014. godini kroz manifestaciju doprinjeti i bogaćenju kulturnog programa pod pokroviteljstvom Grada Iloka predstaviti najvažniju međumuzejsku suradnju za Ilok ove godine; izložbu povijesno-dokumentarnog karaktera industrijske baštine u proširenom izdanju sa dodatnik 15 panoa. Predstavili bismo djelovanje i razvoj iločkih ciglana od srednjeg vijeka do danas, paromlin ob. Odescalchi i mlinove na Dunavu, žitnicu iz 15. st. (nalazi se uz dvorac Odescalchi), drvnu i tekstilnu industriju i pogone vinske industrije te dr.

Izložba će se predstaviti u prostorima Galerije umjetnina Muzeja grada Iloka. Generalni pokrovitelj ove izložbe je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske za projekt Industrijska baština grada Iloka, a izložba će se moći posjetiti i za vrijeme Dana europske baštine u Hrvatskoj koji se obilježavaju od kraja mjeseca rujna do 5. listopada 2014. godine. Uz izložbu simultano i poslije gore navedene manifestacije održava se, a zaključno sa 30. rujna i humanitarna akcija u Muzeju grada Iloka "Muzeji u Loncu" koju je također pokrenula Muzejska udruga istočne Hrvatske, sa željom da animira građane toga kraja u skupljanju pribora za pripremu i serviranje hrane i pića za kućanstva poplavljenog područja županjske Posavine! Također Vas i ovom prigodom pozivamo na sudjelovanje!

Maja Novaković, prof.
Ravnateljica Muzeja grada Iloka i
kustosica Galerijskog odjela

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731