Najava izložbe Likovna baština obitelji Pejačević u Gradskom muzeju Virovitica

Nakon Osijeka, Zagreba i Našica studijsko tematska izložba Likovna baština obitelji Pejačević  bit će predstavljena u Gradskom muzeju Virovitica, koji se od svog osnutka 1953. godine, nalazi smješten u dvorcu Pejačević u samom srcu grada Virovitice.

Na otvorenju izložbe, koje će biti upriličeno povodom Rokova 2014., 5. kolovoza u 20,30 sati, govorit će autorice izložbe i povjesničarke umjetnosti  Jasminka Najcer Sabljak, iz Muzeja likovnih umjetnosti Osijek, i Silvija Lučevnjak, iz Zavičajnog muzeja Našice, koje su tijekom nekoliko godina intezivnog rada pripremale izložbu. Na izložbi su predstavljene umjetnine koje se, osim u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek, nalaze u raznim hrvatskim muzejskim institucijama, a pripadale su obitelji Pejačević, te povijest obiteljskih posjeda i dvoraca, ugledni članovi obitelji i njihove kolekcionarski i mecenatski dosezi na području likovne kulture.

Sama izložba dio je projekta Skriveno blago europskog plemstva  kojem je cilj istražiti i prezentirati bogatu i vrijednu likovnu baštinu vlastelinskih (Hilleprand-Prandau, Normann, Eltz, Odescalchi) obitelji koje su živjele i djelovale na ovim područjima od 18. do sredine 20. stoljeća.

U Gradskom muzeju Virovitica bit će predstavljen dio cjelokupne izložbe, kao i iscrpni  katalog, u kojem autori i suradnici projekta rasvijetljavaju ulogu obitelji Pejačević u povijesti Hrvatske, Bugarske, Srbije i Mađarske.

Na svečanom otvorenju bit će predstavljeni i zanimljivi detalji iz povijesti te plemićke obitelji koja je prilično utjecala na politički, gospodarski i kulturni razvoj Virovitice, Našica i Osijeka, ali i cijele Slavonije.

Planirano trajanje izložbe je do 30. rujna 2014.

Pozivnica virovitica pejacevic

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731