Muzejska radionica «Srce, od srca»

U subotu 7.veljače 2009. godine s početkom u 10 sati održat će se u prostorima Muzeja Slavonije Osijek muzejska radionica izrade licitarskih srca. Radionica pod nazivom "Srce, od srca organizira se povodom nadolazećeg dana sv. Valentina. Na radionici će sudjelovati

učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića i Osnovne škole "Dobriša Cesarić" iz Osijeka, predvođeni svojim nastavnicima likovnog odgoja Rokom Idžojtićem, prof. i Sandrom Marijanović, prof. Radionica se organizira u suradnji s voskarskim i medičarskim obrtom Blažeković. Radionicu izrade licitarskih srdaca vodit će Antonija i Josip Ranogajec, nasljednici voskarskog i jedinog medičarskog obrta Blažeković u Osijeku. Voskarski i medičarski obrt Blažeković otvoren je u Osijeku davne 1954. godine i jedan je od najstarijih preživjelih obrta te vrste u Slavoniji. I danas rabe stare tehnike izrade voskarskih i medičarskih proizvoda i čuvaju tradicijsko znanje od izumiranja – znanje koje će dijelom podijeliti tijekom radionice. U sklopu radionice planiran je obilazak izložbe S druge strane ogledala, te kratko predavanje etnologinje Muzeja Slavonije Ane Wild o licitarstvu u Slavoniji i običajima vezanima uz Valentinovo.
Cilj je radionice upoznati učenike s osnovnim pojmovima medičarstva i licitarstva, njihovom povijesti u Slavoniji te objasniti osnovne tehnike izrade, a zatim dio licitarskog umijeća naučiti kroz radionicu. Cilj je učenike upoznati i s nekadašnjom tradicijom darovanja licitarskih proizvoda voljenima, simpatijama, povezivajući time već zaboravljenu tradiciju s relativno novim običajem obilježavanja Valentinova u Hrvatskoj. Izrađena licitarska srca će učenici-sudionici radionice izložiti na prodajnim izložbama u okviru svojih škola. Tako će kupljeno licitarsko srce biti i darovano, u prvom redu za ljubav onih kojima je pomoć potrebna.  Time će učenici pored kreativnog izražavanja pokazati i humanost na djelu.

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731