GLUO - Pozivamo Vas na stručno vodstvo kroz izložbu

Oto Švajcer – riječi i slike s kustosicom Valentinom Radoš u četvrtak, 13. ožujka 2014. u 19 sati, Europska avenija 9

Ulaz slobodan

O Otu Švajceru (Osijek 1907. – Zagreb 2003.):

U godini kad slavimo veliku i važnu obljetnicu Galerije likovnih umjetnosti, Osijek - šest desetljeća od osnutka i pedeset godina na sadašnjoj adresi Europska avenija 9 – u ljetopisu postojanja naše ustanove jedno ime se nameće kao nezaobilazno – Oto Švajcer. Likovni kritičar, esejist, istraživač i autor desetak monografskih naslova posvećeni fundusu Galerije, neizostavna je osoba kad govorimo o povijest umjetnosti Osijeka, Slavonije ali i šire. Kroz cijeloživotni povijesno-umjetnički rad, koji seže kroz više od sedam desetljeća i više od pet stotina bibliografskih jedinica, Oto Švajcer se posebno posvetio Galeriji i njezinom fundusu.

Ova izložba predstavlja Ota Švajcera kao umjetnika iza pisane riječi. Cijeli život izuzetno nesklon pokazivanju ili valorizaciji vlastita likovnog stvaralaštva, ova izložba nudi po prvi put pogled u jednu likovnu intimu.
Radovi izabrani za ovu izložbu mogu se podijeliti u dvije skupine: prva su likovne bilješke i skice/crtice iz svakodnevnog života i onog što ga je u danom trenutku zaintrigiralo – portreti obitelji, figure, pejzaži, skice kopirane po starim majstorima, razne kompozicije; a druga je skupina radova nastalih 1945. i -46. godine za vrijeme Švajcerovog boravka u radnom logoru u Valpovu. Većina radova su iz vlasništva Švajcerove kćerke, Lidije Švajcer-Gerenčević.

„…Švajcerovi crteži predstavljeni na ovoj izložbi, svojevrsni autorovi dnevnički zapisi, rijetko su viđeni. Osim izložbe koja je priređena u osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti 1999. godine, Švajcerov je likovni rad slabo poznat i valoriziran. Ta je činjenica više vezana za njegov osobni stav i dobro poznatu samozatajnost, nego objektivna manjkavost u njegovom umjetničkom izrazu. Poznat za života po nevoljkosti i nesklonost pokazivanju svojih likovnih radova, smatrajući sebe i vlastiti talent nedovoljnim za usporedbu s „pravim“ umjetnicima, svoje radove gledao je više kao eksperiment ne bi li na taj način dokučio esenciju i genezu umjetničkog stvaralaštva. Na ovoj izložbi, malenoj po obujmu ali velikoj po značenju, imamo dakle priliku poviriti upravo u nepoznati osobni prostor Ota Švajcera samog, filtriran i zrcalan kroz njegove radove.“
Valentina Radoš

„Povijest našega grada može se pohvaliti jednim od začetnika njegove kulturne povijesti, no – iznenađujuće je – njegovo je ime, ipak, većini njegovih sugrađana gotovo nepoznato. Taj zbunjujući podatak ponešto i o nama, no govori daleko više o rijetkoj skromnosti ovog povjesničara duha i kulture našega grada kojemu je upravo kultura bitno obilježje.
Njegovo je ime Oto Švajcer.“
Bogdan Mesinger
Izložba je realizirana u suradnji sa Njemačkom zajednicom - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek

Za informacije:

Valentina Radoš, kustos
031 – 251 284
091 – 522 14 16

Svajcer

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731