Hrvatska fotografija okom Petra Knappa, MUO Zg - Gradski muzej Virovitica

Hrvatska fotografija okom Petera Knappa – gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb u Gradskom muzeju Virovitica u sklopu Noći muzeja 2014.

Peter Knapp započeo je svoju karijeru pedesetih godina, u razdoblju koje volimo nazivati zlatnim dobom novinske fotografije.

Prvo kao art director francuskog Ellea, zatim kao fotograf tog magazina, te fotograf The Sunday Timesa, Voguea i Sterna. Tih je godina napravio pravu revoluciju u prijelomu modnog časopisa, a zatim i u modnoj fotografiji. No, u vrijeme kad mu se taj svijet počeo klanjati, njemu je i dosadio, te se okrenuo umjetničkoj fotografiji. Izlagao je u vodećim svjetskim muzejima, uz Roberta Rauschenberga i Andyja Warhola.

Na jednoj izložbi u kultnoj pariškoj galeriji Denise Rene upoznao je Ivana Picelfja, a preko njega je otkrio rad Toše Dabca pa je tako u Dabčevoj monografiji i Knappov izvrstan tekst.

Tako se posredno upoznao, malo pomalo, i s ostatkom naše fotografske scene.

I upravo za tu scenu prvi put nastupa u ulozi kustosa: zajedno s Marijom Tonković, kustosicom Muzeja za umjetnost i obrt, odabrao je radove koji su predstavljali hrvatsku fotografiju u Parizu 2012., u sklopu Dana hrvatske kulture. Izložba hrvatske fotografije bila je postavljena u galeriji Cite des Arts. Generaciju koja je fotografirala između 30-ih i 80-ih predstavit će radovi Toše Dabca, Slavke i Milana Pavića, Nevene Tudor i Đure Janekovića. Od suvremenih fotografa samostalno su predstavljeni Ivan Faktor, Marko Ercegović, Jelena Blagović i Boris Cvjetanović.

U Gradskom muzeju Virovitica, povodom Noći muzeja 2014., izložbu je postavila kustosica Muzeja za umjetnost i obrt Dunja Nekić, a možete ju pogledati do 14. travnja 2014.

Program Noći muzeja u virovitičkom muzeju:

• 18. 00 - ˝Magija kose˝- projekcija etno filma (u produkciji Gradskog muzeja Virovitica)

• 19. 00 – ˝Grudanje balonima˝ - muzejska igraonica

• 20. 00 – ˝Šuljanje po Dvorcu 1.˝ - šetnja stalnim postavom Muzeja uz stručno vodstvo kustosica

• 21.00 – ˝Hrvatska fotografija okom Petera Knappa˝ – otvorenje gostujuće izložbe Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb

• 21. 30 - ˝Skidanje okvira!˝ - kreativna interaktivna radionica

• 22. 00 - ˝Šuljanje po Dvorcu 2.˝ - otkrivanje skrivenih prostorija Muzeja uz stručno vodstvo kustosica

• 23. 00 – 01.00 – ˝Groznica Noći muzeja˝ DJ Zoran Veles

Pronađite nešto za sebe i posjetite nas 31. siječnja od 18 do 1 sat poslije ponoći.

Gradski muzej Virovitica

hrvatska fotografija okom petra knappa

Popularni sadržaji

muih-blok-footer

 

Muzejska udruga Istočne Hrvatske svoje korijene pronalazi u godini 1951., kada je osnovana Slavonskoj podružnica Društva službenika i suradnika muzeja, galerija i konzervatorskih zavoda Museion u NR Hrvatskoj.

Sjedište Udruge:

Muzej Slavonije
Trg Sv. Trojstva 6
31 000 Osijek

tel: +385 31 250 731