Tradicijsko češljanje i povezivanje kapice poculice

Tradicijsko cesljanjePozivamo Vas na etnografsku radionicu „Tradicijsko češljanje i povezivanje kapice poculice“ u Gradski muzej Virovitica u petak, 9. kolovoza od 17 do 19 sati.

Kosa i njezino pokrivanje imaju velik značaj i dugu tradiciju. U mnogim kulturama sačuvano je vjerovanje da se kosu treba čuvati i štititi, u našim krajevima i posebno nakon udaje, a prije poroda kako bi se zaštitila plodnost i zajamčilo produženje roda. Prema nekim etnološkim tumačenjima zajedničke karakteristike češljanja u Hrvatskoj proizlaze iz staroslavenskog kulturnog sloja u kojima je koncentrirano obilje magijsko-apotropejskih značenja. Također i upotreba crvene boje u ukrasu (kao i kod kapica ovoga kraja) označavala je u staroslavenskom svijetu želju za obiljem zdravlja, sreće, ali i životne radosti i obrane od zlih sila i „urokljivih očiju“.

Na muzejskoj radionici biti će predstavljeno nekadašnje  češljanje djevojčica i djevojaka te pravilno postavljanje kapice poculice u Špišić Bukovici kod Virovitice. Uz iskusne demonstratore i folkloraše sudionici će moći sami isprobati kako pravilno počešljati i staviti kapicu „puculicu“. Također, biti će prikazani svi osnovni dijelovi tradicijskog ukrašavanja ženskog oglavlja koje muzej i Etnografska zbirka čuvaju.

Na radionicu o tradicijskom češljanju u prostorijama muzeja svi su dobrodošli - očekujemo Vas!