Međunarodni dan muzeja u Muzeju Brodskog Posavlja

Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja, 18. svibnja, raznovrsnim programima obilježavaju muzeji u Hrvatskoj kao i brojne muzejsko-galerijske ustanove u svijetu.

Moto ovogodišnje manifestacije Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena spaja (o)čuvanje kao tradicionalnu misiju muzeja sa  zahtjevima novog vremena. Memorija baštine, o kojoj muzeji skrbe, može pridonijeti, zahvaljujući kreativnoj prezentaciji, boljem razumijevanju sadašnjosti i pozitivno utjecati na društvo i razvoj zajednice.

U okviru ovogodišnje preporučene teme, u Muzeju Brodskog Posavlja, 9. i 10. svibnja 2013. održan je stručni skupi  - 5. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, na kojemu su svoja znanja i vještine razmijenili muzealci – preparatori i restauratori  iz cijele Hrvatske. Otvorena je i Izložba postera na kojima su predstavljeni radovi  restauratora i preparatora različitih profila i specijalnosti, na kojoj se posjetitelji mogu upoznati s različitim metodama zaštite, obnove i istraživanja muzejske baštine.

petak, 17. svibnja, 10.00 – 13.00 sati

edukativno-kreativna radionica
Priče iz muzeja: Nakit – ljepša strana povijesti

autorica programa
Danijela Ljubičić Mitrović
voditelj
zlatar Josip Piha
 
U sklopu 18. muzejske edukativne akcije Hrvatskog muzejskog društva - Muzejske pričalice, koja se provodi povodom Međunarodnog dana muzeja, u suradnji s udrugom Klub Regoč.

subota, 18. svibnja 11.00 -  20.00 sati

izložba postera
Radovi Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva
                                                                              - - -
power point prezentacija
Novi prilozi problematici slojevitosti kulturne baštine Slavonije
temeljeni na radu Anđele Horvat, povjesničarke umjetnosti, konzervatorice  i članice
Akademije znanosti i umjetnosti

priredila
Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela u Slavonskom Brodu
- - -
prigodna prodaja muzejskih  publikacija