2. Hitna intervencija u Tvrđi

MSO 1Umjetnička akademija u Osijeku, Muzej Slavonije i Državni arhiv u Osijeku srdačno Vas pozivaju na otvorenje izložbi iz ciklusa "2. Hitna intervencija u Tvrđi" autorica doc. Saša Došen Lešnjaković i doc. Jasmina Pacek u petak, 17. svibnja  2013. godine  u 19 sati Trg Svetog Trojstva (kod Kužnog pila)

Dvije izložbe u sklopu "Tri hitne intervencije u Tvrđi"

U Muzeju Slavonije Osijek se povodom Međunarodnog dana muzeja (18.5.) otvaraju dvije izložbe "Saša Došen Lešnjaković – kostimografije / scenografije / lutke" i "Odijevanje u srednjem vijeku i renesansi kroz kazališne kostime Jasmine Pacek". Izložbe se otvaraju u sklopu projekta "Tri hitne intervencije u Tvrđi", kojega su zajedničkim snagama pokrenuli Muzej Slavonije Osijek, Umjetnička akademija u Osijeku i Državni arhiv u Osijeku. Otvorenje izložbi je u petak 17. svibnja u 19 sati na Trgu Svetog Trojstva (kod Kužnog pila).

Tri hitne intervencije u TvrđiIzložba "Saša Došen Lešnjaković - kostimografije / scenografije / lutke" predstavlja presjek autoričina dosadašnjeg rada u kazalištu. Izložba će biti postavljena u istoj prostoriji Muzeja Slavonije (Trg Sv. Trojstva 6) u kojoj je zaživjela lutkarska predstava “U potrazi za čudovištima” (koprodukcija Muzeja Slavonije i Umjetničke akademije u Osijeku, prema motivima knjige Stanislava Marijanovića “Čudovišta u Muzeju”), nagrađena na 23. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske u Zadru 2011. godine nagradom za najinventivniju, likovno najdosljedniju te najoriginalniju kreaciju lutaka. Na izložbi će biti predstavljene skice, makete, lutke, elementi dekora i kostimi iz devet predstava realiziranih u periodu od 2005. do 2011. godine.

Izložba "Odijevanje u srednjem vijeku i renesansi kroz kazališne kostime Jasmine Pacek" (u Muzeju Slavonije Osijek / Arheološkom muzeju, Trg Sv. Trojstva 2) ne predstavlja bogati kazališni opus autorice nego je jedan mali ciljani segment njenih umjetničkih  ostvarenja iz predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku ("Mletački trgovac" i "Kraljevi i konjušari") koje je iskoristila u pedagoške svrhe i napravila edukativno povijesnu priču, šire uporabne vrijednosti. Izložba se bazira na originalnim kostimama , koji su kvalitetni stilski predstavnici srednjeg vijeka i renesanse. Kazališni kostimi, inače nedostupni na pozornici, će na ovoj izložbi biti dostupni izbliza u svoj svojoj raskoši i detaljima. Uz pomoć radnih skica, objašnjenja autorskog izričaja, konstrukcija, kolorita, povijesnih okolnosti, socioloških momenata, poveznica sa današnjim odijevanjem i društvom, te mogućnošću taktilnog doživljaja autorica će nam otkriti i neke nove dimenzije kazališnog kostima.